Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Όπου οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες…

Όπου οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες…

Όπου οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες… επιλογή της ημερομηνίας της ανατρέχει σε μία πορεία των εργαζομένων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη, ο εορτασμός της όμως είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γυναικών στον ίδιο τομέα στην ίδια πόλη το 1908. Η ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 από τους σοσιαλιστές των ΗΠΑ, για να αναδειχθεί τελικά σε Διεθνή Ημέρα με την αιγίδα του ΟΗΕ το 1975.

Με τη Διεθνή Ημέρα της γυναίκας τιμάται η μεγάλη ιστορική διαδρομή των γυναικείων αγώνων,  αλλά και – ακόμη σημαντικότερο- υπογραμμίζονται τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι  γυναίκες ανά τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια γυναίκες είναι αποκλεισμένες από την εκπαίδευση, την επαγγελματική ανέλιξη και τη συμμετοχή στα κοινά, ενώ σε πολλές χώρες υπόκεινται σε ωμή βία, ενδοοικογενειακή και δημόσια.

Έχουν περάσει 26 χρόνια από τη Διακήρυξη του Πεκίνου του 1995, όταν 189 χώρες έθεσαν δώδεκα βασικούς στόχους για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μόρφωση και εισόδημα, η διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής τους και το δικαίωμα να ζουν σε κοινωνίες χωρίς βία και δυσμενείς διακρίσεις, και –παρά  την αναμφισβήτητη πρόοδο- οι ανισότητες παραμένουν. Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η ισότητα απέναντι στον νόμο έχει από χρόνια κατακτηθεί, δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς οι ανισότητες στην πράξη – με ενδεικτικά παραδείγματα τη μεγαλύτερη ανεργία των γυναικών και το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές τους είναι μικρότερες από των ανδρών.

Τα προβλήματα ήταν εμφανή στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που γενικά πλήττει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, αποτελεί δε μείζον ερώτημα το πώς θα επηρεαστούν οι γυναίκες από την κρίση της πανδημίας. Δέκα Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμαναν το πρόβλημα με κοινό τους άρθρο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας ότι η μελλοντική οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση πρέπει να σταθεί ιδιαίτερα στην αναγνώριση και ανάδειξη των γυναικείων δυνατοτήτων.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται η αμείωτη συνέχιση των προσπαθειών και των αγώνων όλων μας, γυναικών και ανδρών, για την κατοχύρωση της αληθινής ισότητας και την κάμψη όσων φυλετικών στερεοτύπων εξακολουθούν να υποβάλλουν τις γυναίκες σε απαράδεκτες δοκιμασίες ή και μόνο να τις θέτουν μπροστά σε «αόρατα» ανεπίσημα εμπόδια. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα γιορτής. Αλλά και μέρα συνειδητοποίησης των αγώνων που ακόμη απαιτούνται για να κατακτήσουν οι γυναίκες πραγματική ισοτιμία και σεβασμό.

* Η Ιωάννα Καλαντζάκου είναι δικηγόρος – Μέλος Δ.Σ του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων – Μέλος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Πτωχευτικού Κώδικα 2007 – τ. Αντιπρ. Δ.Σ.Α – Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις