Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, η οποία θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο το σημερινό ραντεβού της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι θεωρείται εξίσου σημαντικό.

Το μήνυμα της Καγκελαρίου που προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις της, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σαφές. Στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το Σκοπιανό, με την κυρία Μέρκελ να αποθεώνει τη συμφωνία των Πρεσπών και τον κ. Τσίπρα ως έναν από τους εμπνευστές της. Ήταν, όμως, ειλικρινής ως προς το γεγονός ότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει, όπως είπε, τη γνώμη του κ. Μητσοτάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Η αποστροφή αυτή ικανοποίησε την οδό Πειραιώς, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θα πει στην Καγκελάριο ότι εμμένει στις θέσεις του και πως δεν πρόκειται να στηρίξει είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ, αισθάνονται ικανοποίηση τόσο για το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ κατανοεί πως μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δηλώνει την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το ότι αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί ν’ αλλάξει τη θέση του κ. Μητσοτάκη.

Εν όψει της συνάντησης, από τη ΝΔ επισημαίνουν, εξάλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλά με ανοιχτά χαρτιά και δεν λέει άλλα πίσω από κλειστές πόρτες. Υπό αυτό το πρίσμα, οι θέσεις του είναι γνωστές στην κυρία Μέρκελ όχι μόνο για το Σκοπιανό, αλλά και για την οικονομία, ενώ η αρνητική απάντηση της Καγκελαρίου στην ερώτηση περί «ανταλλαγής» των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών – όπως έχει εγκαλέσει τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ – να μην εκπλήσσει τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, πάντως, ιδιαίτερη σημασία έχει για τη ΝΔ το γεγονός ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ διέψευσε ότι έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Με μήνυμά του στο Twitter, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν δήλωσε το σεβασμό του στη διαφωνία του κ. Μητσοτάκη και μέρους του ελληνικού λαού με τη συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θ’ αντιμετωπίσει το λαϊκισμό και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερότητα και ευημερία.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις