Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η Συνταγματική αναθεώρηση φέρνει… ρήγμα Σαμαρά – Βενιζέλου – «Μπηχτές» ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια αλλαγών στο Σύνταγμα

Η Συνταγματική αναθεώρηση φέρνει… ρήγμα Σαμαρά – Βενιζέλου – «Μπηχτές» ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια αλλαγών στο Σύνταγμα

Με αιχμές κατά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ βάζει… φρένο στα σχέδια αλλαγών στο Σύνταγμα (με εκλογή Προέδρου από το λαό και λιγότερους βουλευτές). «Δεν υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση» έστειλε… μήνυμα η Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να ανακοινώσει σε εκδήλωση την Παρασκευή τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγές στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στις αλλαγές θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και η μείωση των βουλευτών σε 250 ή 200.

Οι προθέσεις αυτές του πρωθυπουργού, όπως λέχθηκε, είχαν συζητηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Φαίνεται όμως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική άποψη. Και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να «καρφώσει» των Αντώνη Σαμαρά για την επιλογή να ανοίξει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές», ενώ ξεκαθαρίζει πως το θέμα των αλλαγών στο Σύνταγμα «ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν».

«Τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος», τονίζεται.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

Στη παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου.

Οι προτάσεις Σαμαρά για την αλλαγή του Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να παρουσιάσει την προσεχή Παρασκευή σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η μείωση των βουλευτών από 300 σε 250 ή 200. Σύμφωνα με Το Βήμα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει

– θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή,

– αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,

– θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού,

– επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,

– ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,

– κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών,

– αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών,

– πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,

– κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,

– καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,

– ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου,

– ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο,

– θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής,

– κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών,

– ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου,

– ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων,

– αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία,

– πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό,

– θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Κράχτης” ο Σαμαράς μέχρι τις εκλογές

Απάντηση Βενιζέλου στον Παπανδρέου με Εγγονόπουλο, Μπολιβάρ και… ολίγη από Ελιά!

Προανακριτική για Σαμαρά, Δένδια, Αθανασίου ζητεί η Χρυσή Αυγή

Μανιφέστο Παπανδρέου με αιχμές κατά Βενιζέλου και Σαμαρά! «Αυτοί που έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα θα αναρωτιούνται τι θα κάνουν χωρίς βαρβάρους»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε