Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μικρή υποχώρηση της Τρόικας για τους πλειστηριασμούς – Προσωρινό καθεστώς για το 2014 – Τι προβλέπεται

Μικρή υποχώρηση της Τρόικας για τους πλειστηριασμούς – Προσωρινό καθεστώς για το 2014 – Τι προβλέπεται

– Φόρος ακινήτων και πλειστηριασμοί στο επίκεντρο της συνάντησης με την Τρόικα στο υπ. Οικονομικών
– “Δεν προδικάζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης
– Νέο ραντεβού με τους δανειστές μέσα στην εβδομάδα
– Όλα ανοιχτά για αποδείξεις, ΦΠΑ και Αμυντικές Βιομηχανίες
– Στουρνάρας: Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν σε καλό κλίμα

Στον… αέρα παραμένει η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς οι δυο πλευρές έχουν ακόμα… δρόμο, μέχρι να τα βρουν για τους πλειστηριασμούς, ενώ ανοιχτά παραμένουν και άλλα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων. 

Ειδικότερα, οι εκκρεμότητες αφορούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Βιομηχανιών, ο ΦΠΑ στην εστίαση και τι θα γίνει με τις αποδείξεις.

Πάντως, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν σε καλό κλίμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια θετική εξέλιξη.

Πλειστηριασμοί: Σύγκλιση απόψεων, αλλά όχι συμφωνία

Η σημερινή συζήτηση για τους πλειστηριασμούς δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο, καθώς ο χρόνος πιέζει για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με ορίζοντα την 20η Δεκεμβρίου, το ραντεβού των “τροϊκανών” με το υπουργείο Ανάπτυξης θα επαναληφθεί, μέσα στην εβδομάδα με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να πάει σε μονομερή νομοθετική ρύθμιση.

“Υπάρχει μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Η συζήτηση στη φάση αυτή γίνεται με βάση τρεις παραδοχές: 

-ότι καταργείται η προστατευτική διάταξη Παπαθανασίου που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ και συνεπώς οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται εκ νέου από 1/1/2014 

-ότι θα υπάρξει προσωρινό καθεστώς ενός έτους βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία, αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν αμφισβητούνται οι νόμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) και για τη ρύθμιση χρεών των ενήμερων δανειοληπτών. Ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια προστασίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών (σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ), ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν με τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση και εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια. 

-ότι από 1/1/2015 θα υπάρξει ένα μόνιμο σύστημα που θα βασίζεται στην εξωδικαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, βασισμένο στο ιρλανδικό μοντέλο (ανεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης) σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Δεν τα βρίσκουν για τον φόρο ακινήτων

Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο φαίνεται υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά της Τρόικας, που -σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit- υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κενό 400 με 500 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου αναφέρει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει αύριο ή μεθαύριο, στη Βουλή.

Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, συζητήθηκαν, παράλληλα, και ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο διάλυσης των Αμυντικών Βιομηχανιών – Ποιοί απολύονται

15.000 πλειστηριασμοί – Πέφτει το όριο προστασίας

Χριστουγεννιάτικο δένδρο, με υπογραφές πολιτών κατά των πλειστηριασμών, “στόλισε” η ΕΚΠΟΙΖΩ, στο Σύνταγμα

Σβόμποντα για πλειστηριασμούς: Απαράδεκτη η τρόικα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε