Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Νέο “μπλόκο” στο Ελληνικό από την Κονιόρδου για τα… διατηρητέα

Νέο “μπλόκο” στο Ελληνικό από την Κονιόρδου για τα… διατηρητέα

Ακόμη ένα εμπόδιο στην επένδυση στο Ελληνικό μπαίνει, αυτή τη φορά από το υπουργείο Πολιτισμού. Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου επαναφέρει το θέμα των διατηρητέων κτιρίων (μέχρι τώρα μόνο ένα έχει κηρυχθεί διατηρητέο) και παραπέμπει την υπόθεση στο ΚΑΣ.

Όλα ξεκίνησαν μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, στις 5 Ιανουαρίου 2017. Τότε, η Επιτροπή Αγώνα είχε κάνει αίτηση θεραπείας, κατά της υπουργικής απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό ως μνημείων του κελύφους του αρχικού κτιρίου του Δυτικού αεροδρομίου, του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροδρομίου και του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών.

Η Επιτροπή, στις 13 Φεβρουαρίου κατέθεσε για το ίδιο θέμα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με έγγραφο του υπουργείο Πολιτισμού, που φέρει την υπογραφή της Λυδίας Κονιόρδου, αναπέμπεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η υπόθεση.

Η εξέλιξη έρχεται στο φως μόλις δυο μέρες μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, περιλαμβάνει ως υποχρέωση την ολοκλήρωση της αδειοδότησης για την ανάπτυξη στο Ελληνικό και την ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τον Σεπτέμβριο.

Στο σχετικό κείμενο της αναπομπής, με ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 και το οποίο υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, αναφέρονται τα εξής: «Έχοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14.12.2016 Υπουργική Απόφαση με την οποία δεν χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002: 1) Το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων), 2) Ο παλαιός πύργος ελέγχου του Αεροσταθμού, 3) Ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ), του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., την από 05-01-2017 Αίτηση Θεραπείας (υπ’ αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/3288/317/51/09.01.2017) της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατά της ανωτέρω Υ.Α, διαβιβάζουμε το φάκελο της υπόθεσης, που αναφέρεται στο θέμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στις 13 Οκτωβρίου 2016, τα μέλη του κλήθηκαν να διερευνήσουν κατά πόσο οκτώ κτίρια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού (μεταξύ των οποίων και τα παραπάνω) έχουν τις προϋποθέσεις να κηρυχθούν μνημεία, υπό το βάρος της προεξαγγελθείσας επένδυσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, ως μνημείο κηρύχθηκε μόνο το ιδιαίτερο, αρχιτεκτονικά, κτίριο του αγγλικού υποστέγου «Παγόδα».

Η ημερομηνία συζήτησης του θέματος στο ΚΣΝΜ δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η συζήτηση της κήρυξης-οριοθέτησης των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής στο ΚΑΣ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε