Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Πολιτικός σάλος για το έργο σίτισης προσφύγων στις Σέρρες, που ανέλαβε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάληψη έργου σίτισης προσφύγων στις Σέρρες από το μέλος της νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τάπα.

Όλα άρχισαν από τις καταγγελίες της βουλευτή Σερρών του κόμματος, Αφροδίτης Σταμπουλή, η οποία υποστήριζε πως ο Δημήτρης Τάπας μαζί με την κόρη του έχει αναλάβει έργο σίτισης μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή, ύψους 750.000€.
Η Αφροδίτη Σταμπουλή κατήγγειλε πως ο Δημήτρης Τάπας, αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε και κέρδισε διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών σίτισης των προσφύγων στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Φιλοξενείας η οποία λειτουργεί στο ΚΕΓΕ Σερρών και πως συντονίστρια του χώρου είναι η κόρη του, Χρύσα Τάπα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

Η απάντηση του ΓΕΣ

 

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή περί δήθεν σκανδάλου σε διαγωνισμό που διενήργησε για τη σίτιση μεταναστών στο Νομό.
 
Η βουλευτής κατήγγειλε το μέλος της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τάπα, ότι μαζί με την κόρη του έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων έναντι του ποσού των 750.000 ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, μέχρι τις 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας στην παλαιά Γεωργική σχολή Σερρών πραγματοποιείτο με μέριμνα του 10ου Συντάγματος Πεζικού, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, βάσει των οποίων έχουν ανατεθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα κέντρα- δομές φιλοξενίας.
 
Την 20η Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (αναρτητέα στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 9ης Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από την εταιρεία catering CORINTHIAN PALACE CATERING A.E., μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.
 
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίζει περαιτέρω ότι με νεώτερη διαταγή του -αναρτητέα στο διαδίκτυο την 10η Αυγούστου 2016-, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε, διότι από την 8η Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

 

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι “στην περίπτωση της σίτισης των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στο ν. Σερρών, αποδεικνύεται πως κίνητρο ορισμένων δεν είναι τα φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά η πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια”.
Ο κ. Γεωργιάδης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, “αν υπήρξε διαδικασία ελέγχου του φακέλου των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να αποκλειστούν οι “ημέτεροι”, για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τάπας, εφόσον δεν αποδέχεται την ύπαρξη ζητήματος ηθικής ευθύνης, ποιος είναι ο τελικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού και πότε θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός”.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας τονίζει ότι εγείρονται ερωτηματικά “τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής” σημειώνοντας πως “η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί”. Πρόσθεσε μάλιστα: “Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Καλλιάνος, αναφέρει: “Ζητάμε από την κυβέρνηση όλοι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργα για την σίτιση των προσφύγων να ελέγχονται πάρα πολύ αυστηρά”.

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς διερωτάται «εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης».

Ακόμα, ο βουλευτής αιτείται να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι “οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε – για να μην πολυλογούμε”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε