Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Στοίχημα Στουρνάρα για το 2014: Να μην αδικούνται οι συνεπείς, ενώ καλοπερνάνε όσοι φοροδιαφεύγουν – “Ο προϋπολογισμός δεν περιέχει μέτρα λιτότητας”

Στοίχημα Στουρνάρα για το 2014: Να μην αδικούνται οι συνεπείς, ενώ καλοπερνάνε όσοι φοροδιαφεύγουν – “Ο προϋπολογισμός δεν περιέχει μέτρα λιτότητας”

– Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα στον προϋπολογισμό
– “Εντυπωσιακά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας το 2013″
– “Δεν συναινούμε με την Τρόικα, γι ‘αυτό καθυστερούμε…”
– “Το 2014 θα έχουμε έσοδα 45,5 δισ. ευρώ από τους φόρους”

“Ήδη έχει διανυθεί το 80% της απαιτούμενης απόστασης στη δημοσιονομική προσαρμογή για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα δύσκολα πέρασαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού. Τα στοιχεία ήταν εντυπωσιακά το 2013. Στην πραγματική οικονομία με μετριασμό της ύφεσης φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν καλύτερος από το στόχο που τέθηκε στην αρχή της χρονιάς”.

Και συνέχισε: “Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται παρά τη μείωση 15% στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10%”.

Φορολογική συμμόρφωση και όχι οριζόντια μέτρα προβλέπει ο προϋπολογιμός του 2014

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε καταστροφικό το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Πάνω από το 70% του χρέους είναι πλέον μακροπρόθεσμο με προβλεπόμενη φυσική διάρκεια πάνω από 5 χρόνια. Αυτά επετεύχθησαν με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτά δεν συγκινούν αυτούς που με μαγικά ραβδιά διαγράφουν χρέη με μονομερείς ενέργειες. Το σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι το σχέδιο της απόλυτης χρεοκοπίας.

Δεν ξέρω αν συνειδητοποίησε τι έκανε ο κ. Τσίπρας, όσο ξεδιπλώνει το σχέδιό του αυτό που είπε είναι ένα σενάριο καταστροφής. Το κούρεμα των τραπεζών κοστίζει περίπου 20 δις. δεν σκέφτηκε τι σημαίνει αυτό για τις καταθέσεις. Μίλησε για συνεταιρισμούς… καλά, δεν θυμάται ποιοι ρίξανε την Αγροτική τράπεζα έξω;”.

Όχι άλλη λιτότητα

“Ο προυπολογισμός του 2014 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα γιατί δεν περιέχει οριζόντια μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αυτά που λέμε μέτρα λιτότητας. Από εδώ και στο εξής, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέρχεται από τετοια μέτρα που εξάντλησαν τις αντοχές…. Αλλά από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες επιλεκτικές περικοπές δαπανών και αναδιάρθρωση οργανισμών…”.

“Στη χώρα μας οι συνεπείς φορλογούμενοι επιβαρύνθηκαν έναντι σε εκείνους που φοροδιαφεύγουν. Στην προσπάθεια που κατέβαλα μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι τα συνήθη υποζύγια, την ίδια στιγμή που άλλοι απολαμβάνουν παιδεία, υγεία χωρίς να συνεισφέρουν. Η άρση αυτής της αδικίας είναι το στοίχημα του επόμενου διαστήματος ειδικά για εμένα”.

Αναφερόμενος στις διπαραγματεύσεις με τους δανειστές, είπε: “Δεν συναινούμε με την Τρόικα, γι’ αυτό καθυστερούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορούμε να μπούμε μόνοι μας και ολοκληρωτικά στις αγορές”.

Απάντηση στους επικριτές

“Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη και τη λαμβάνω υπ’ όψιν και προσπαθώ να διορθώσω λάθη που έχουν γίνει. Αλλά απορρίπτω κάθε κριτική που δε λαμβάνει υπ’ όψιν τους δημοσιονομικούς δείκτες, την οικονομική στενότητα και πώς θα αποφευχθεί η χρεοκοπία. Δε τη δέχομαι. Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό σύστημα. Το 2013 ήταν ένα έτος μεγάλων επενδύσεων στη φορολογική διοίκηση”.

Και συνέχισε: “Εδώ δεν βρίσκομαι να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση ή για να γίνω αρεστός… Δεν είμαι καλός στην επικοινωνιακή διαχείριση… Δεν έχω πολύ χρόνο να επικεντρωθώ στα επικοινωνιακά… Βρίσκομαι εδώ να είμαι χρήσιμος και να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και των άλλων δύο αρχηγών που με επέλεξαν. Κύριοι βουλευτές, σας ευχαριστώ για τη στήριξη και τη εμπιστοσύνη σας. Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό”.

ΔΕΙΤΕ LIVE TH ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ  ΒΟΥΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλος: Επιστρέφουμε στην ανάπτυξη – “Ο Τσίπρας δεν έχει λόγο ύπαρξης χωρίς το μνημόνιο” – Υπονούμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα τραπεζιτών

Αλέξης Τσίπρας: Αυτός ο προϋπολογισμός δε θα αναθεωρηθεί από την τρόικα αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα μέσα στους επόμενους 6 μήνες

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (ΦΩΤΟ)

Νέες βολές Λυκουρέντζου κατά Στουρνάρα – ” Επιτέλους κ. υπουργέ! Οι φόροι εξάντλησαν τη μεσαία τάξη”

”Εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους”

Βαριούνται που ζουν! Άδεια η Βουλή λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού – “Ας έρθει κάποιος υπουργός! Τον προϋπολογισμό συζητάμε”

Παναγούλης: ”Η Ν.Δ δεν έχει πληρώσει τη ΔΕΗ και κόβει το ρεύμα σε άνεργους και μικροσυνταξιούχους”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε