Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Αθήνα ο Σουλτς: “Εξεπλάγην με τις φήμες ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες για το ελληνικό χρέος”

Αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Αθήνα ο Σουλτς: “Εξεπλάγην με τις φήμες ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες για το ελληνικό χρέος”

– Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είπε για το χρέος “pacta sunt servanda” δηλαδή “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”
– Το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
– Το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ

Ιδιαίτερα περίεργη τροπή έχει λάβει η συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Μάρτιν Σουλτς την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μάλιστα φέρεται να χρησιμοποίησε τη φράση “pacta sunt servanda” (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), φράση που είχε χρησιμοποιήσει και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: “Ευήκοον ους” από τον κ. Σουλτς αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα λάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην πρόωθηση της συζήτησης για το χρέους και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Την αισιοδοξία των κυβερνητικών πηγών ωστόσο φαίνεται πως δεν τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει εάν ισχύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.

Ο κ. Σουλτς απάντησε με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό λέγοντας “άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία”.

Μάλιστα, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως είναι αλήθεια πως είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, όπου ενημερώθηκε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους θεσμούς και το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: “Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε