Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Άκυρο Βούτση σε Κοτζιά για έλεγχο στα μυστικά κονδύλια κι άλλων υπουργείων

Άκυρο Βούτση σε Κοτζιά για έλεγχο στα μυστικά κονδύλια κι άλλων υπουργείων
Φωτογραφία Eurokinissi

Μια στο καρφί και μία στο πέταλο ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχετικά με την διαμάχη του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου σχετικά με τα «απόρρητα κονδύλια» του ΥΠΕΞ και εάν ανάλογα υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία.

Ο Νίκος Βούτσης από τη μια «τράβηξε» το χαλί στους ισχυρισμούς του Νίκου Κοτζιά ότι και άλλα υπουργεία έχουν απόρρητα κονδύλια και αυτά θα έπρεπε να ακολουθήσουν αυτό που θέσπισε στο ΥΠΕΞ να τα θέτει σε γνώση της Βουλής.

«Εξ όσων γνωρίζω κανένα εκτός του ΥΠΕΞ υπουργείο δεν έχει απόρρητες δαπάνες. Ακόμα και οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως γνωρίζετε, συζητούνται και υπάρχει γνωμοδότηση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, που κάποιες συνεδριάσεις τους γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά συζητούνται με τα κόμματα και διατυπώνουν γνώμη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, όμως, επιτίμησε τον Νίκο Κοτζιά ότι επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ τίμησε το νόμο που έφερε ο η κυβέρνηση και ο ίδιος το 2017 και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Όπως είπε «μέσα σε ένα χρόνο, η αναφερόμενη διαδικασία γνωστοποίησης της Βουλής  των απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ έχει γίνει 6 φορές ενώ εκκρεμεί από τις 15 Οκτωβρίου και μια ακόμα η οποία δεν έχει προσδιοριστεί για το πότε θα γίνει».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Βούτσης εξήγησε πως με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε το 2017 και την τροποποίηση που έγινε στον Κανονισμό της Βουλής για το πώς το Κοινοβούλιο λαμβάνει γνώση αυτών των κονδυλίων, κατέδειξε ουσιαστικά ότι ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει ή μπορούσε να γνωρίζει -εάν ήθελε- ακριβώς σε ποιους χώρους έχουν πάει αυτά τα κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Φωτογραφία Eurokinissi

Όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, στην Επιτροπή που λαμβάνει γνώση για τις πληρωμές από τα απόρρητα κονδύλια, μετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής και όλοι οι Αντιπρόεδροί της, οι οποίοι μπορούν να βλέπουν τις σχετικές δαπάνες, να κρατάνε σημειώσεις και να ενημερώνουν σχετικά τους προέδρους των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Μάλιστα ερωτηθείς «ότι αυτό σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος αφού υπάρχει αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ που μετέχει στην επιτροπή αυτή γνωρίζει τις δαπάνες αυτές», ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε με νόημα: «οι αντιπρόεδροι είναι έμπειρα στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων και μπορεί όπως και εγώ να μην κρατάμε αντίγραφα των στοιχείων αυτών αλλά μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις και να ενημερώνουν τους προέδρους των κομμάτων τους».

Από όσα πάντως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, σχετικά με τα απόρρητα κονδύλια που έρχονται σε γνώση της Βουλής, αφορούν απόρρητα έξοδα του ΥΠΕΞ που είναι σύμφωνα με το νόμο άνω των 25.000 ευρώ. Αυτό το όριο έχει τεθεί στο νόμο που ψηφίσθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πάντως, ο Νίκος Βούτσης, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει, εάν υπάρχουν και μικρότερα ποσά που έχουν δοθεί, αυτά να είναι πολλά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς για το εάν οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε ότι ισχύει το αντίθετο. «Εάν υπάρχει κάτι θετικό, που δεν υπάρχει από την παραίτηση του κ. Κοτζιά, είναι ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποσαφηνίσθηκε σε όλους του τόνους ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη να ψηφίσει την Συμφωνία στη Βουλή, εφόσον βέβαια τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν σε όλους ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην απόφαση της και αυτή θα υπηρετηθεί με συνέπεια».

Ερωτηθείς για το εάν ο Νίκος Κοτζιάς και οι βουλευτές που μετέχουν μαζί του στο «Πράττω» μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα με τη στάση τους στην κοινοβουλευτική συνοχή, ο Νίκος Βοτσης, ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει κάποια τέτοια πιθανότητα. Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν πρωταγωνιστής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης πάντοτε με την συγκατάθεση του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει ούτε ίχνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», κατέληξε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις