Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία Μητσοτάκη είναι case study για το πώς γίνεται το μαύρο άσπρο

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία Μητσοτάκη είναι case study για το πώς γίνεται το μαύρο άσπρο

Ολομέτωπη επίθεση με προεκλογικό άρωμα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην συζήτηση στη Βουλή για την Κοινωνική Πολιτική, καλώντας τον να προκηρύξει εκλογές και να μη διαρρέει σενάρια.

Μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο για να συνεχίσει το… μπρα ντε φερ στην Βουλή, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με… ένταση την ομιλία του στη Βουλή. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έκανε το άσπρο, μαύρο, πως… “ντύθηκε ΚΚΕ” για να εμφανιστεί φιλεργατικός και τόνισε πως δεν άκουσε τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός και σκευωρία Novartis.

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ «χειροκρότησε θερμά» τον Κυριάκο Μητσότακη, καθώς, όπως είπε, «το χρειάζονται για τόνωση του ηθικού» μετά τη χθεσινή εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχετικά με την ακρίβεια είπε πως ο κάθε πολίτης ζει την κατάσταση σήμερα, ενώ ο Μητσοτάκης ανέβηκε να πει ψέματα για τα όσα πραγματικά ισχύουν.

Για τις εκλογές είπε πως «εδώ και πολύ καιρό παίζετε παιχνίδια, με τους θεσμούς, με τη δικαιοσύνη, και φυσικά παίζετε και με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις και να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Γιατί θαρρώ είστε ο μόνος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που αποτελεί παράγοντα αστάθειας στον τόπο. Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές επειδή η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις συνέπειες των επιλογών σας. 

Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα για τις εκλογές. Δε βλέπετε τους βουλευτές σας που είναι σε προεκλογικές περιοδείες; Πάρτε θέση».

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως σε λίγες μέρες θε είχατε υποστεί τρις ήττες. Η πρώτη ήταν στη Μαδρίτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η δεύτερη δεν ήταν απλά ήττα, ήταν ένα απίστευτο Βατερλώ. Ήταν το Βατερλώ της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου για τη Novartis. Και φυσικά ήταν και το χτεσινό στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε να μιλάτε – σε άδεια έδρανα – για τα ζητήματα ελευθεροτυπίας στη χώρα».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

Πυρά για την εξωτερική πολιτική και τις ενέργειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη πως «μπορεί εσείς να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά το κυρίαρχο συναίσθημα για όλους τους πολίτες τώρα είναι η ανασφάλεια. Ό,τι και να λέτε κι εσείς και η προπαγάνδα σας, σας διαψεύδει η πραγματικότητα.

Ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση της Τουρκίας; προχθές το BBC έβγαλε πίνακα. Εμείς δεν έχουμε στοιχεία. Κι όταν ζητάμε στοιχεία μας λέει ο υπουργός Άμυνας ότι είμαστε προδότες. Το BBC έβγαλε πίνακα που λέει ότι είμαστε 4οι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε εξοπλισμό προς την Ουκρανία. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από τη Γαλλία και την Ιταλία. Γιατί εμπλέκετε τη χώρα έτσι; Δε μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον του Πούτιν χωρίς να γίνει η Ελλάδα μέρος της κρίσης; Μάθαμε από τον Σολτς ότι θα στείλουμε βαρέα οχήματα που βρίσκονται τώρα στα σύνορά μας. Πότε ενημερώσατε τη Βουλή και τα κόμματα; Αλλάξατε το δόγμα της Ελλάδας που ισχύει από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και μας επιστρέψατε στη λογική ενός ψυχροπολεμικού κράτους, στο 1950. Γίνατε ένας νέος Παπάγος».

Ο κ. Τσίπρας είπε: «δίνετε χωρίς αντάλλαγμα στις ΗΠΑ έξι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον. Εμπλέκετε την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο. Δίνετε 15 δισ. σε εξοπλιστικά σε τρια χρόνια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χωρίς να παράγεται ούτε βίδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και την ίδια ώρα βλέπετε την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία το ρόλο της, τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τον EastMed. Παρακολουθείτε  – και μάλιστα ικανοποιημένος – τη Σουηδία και τη Φινλανδία να δεσμεύονται ότι θα άρουν την απαγόρευση όπλων προς την Τουρκία, και να δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξή της στην ΕΕ. Όλα αυτά συνέβησαν στην Μαδρίτη, δεν το καταλάβατε, όσο εσείς βγάζατε φωτογραφίες. Και πριν προσγειωθείτε στην Ελλάδα ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα υπάρχει και πώληση και εκσυγχρονισμός αεροπλάνων προς την Τουρκία. Δηλαδή εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ και αυτοί δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις και μας λένε «να τα βρούμε».

Turkaegean

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά και για την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» από την ΕΕ. «Ειλικρινά πως το καταφέρατε αυτό; Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, όπως κάνατε εσείς με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για το Μακεδονικό. Σας κατηγορούμε όμως για επικίνδυνη ανικανότητα. Αισθάνομαι όμως ότι έχω ευθύνη να καυτηριάζω την πολιτική σας γιατί τη θεωρώ επιζήμια για τη χώρα»

«Απέναντι στον Ερντογάν είμαστε ενωμένοι»

Ο Τσίπρας είπε επίσης: «Δηλώνω όμως πως παρά τις διαφορές μας πως απέναντι στις προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν να επέμβει στα εσωτερικά μας είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην απειλή της κυριαρχίας μας, είμαστε ενωμένοι».

Novartis

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τουλάχιστον την ευθιξία να ζητήσει μια συγγνώμη για τη Novartis. Εσείς που μιλούσατε για συμμορίτες, μια συγγνώμη θα ζητήσετε; Εσείς που θελήσατε να εξοντώσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πως δεν υπήρξε σκευωρία, πως οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι. Θα ζητήσετε μια συγγνώμη με όλα αυτά; Η θα συνεχίσετε με το ψέμα; Σκευωρία δεν υπάρχει με τη βούλα της δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η αποτυχημένη απόπειρα να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μιλώντας για σκευωρία, να στήσετε ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Υπάρχει το σκάνδαλο που ζητά απαντήσεις. Ποιοι δωροδοθήκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές;

Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά. Και υπάρχει και το ερώτημα, ποιοι τελικά πήραν αυτά τα τεράστια ποσά; Το σκάνδαλο ζητά απαντήσεις. Δεσμεύομαι πως εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό, πείτε το στο φίλο σας τον κ. Σαμαρά. Είναι κρίσιμο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, το να σταματήσει το πάρτι που τρώει τα χρήματα από την τσέπη του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσιάρας που είναι; εργάζεται; ας έρθει να μας απαντήσει για τις καταγγελίες της κ. Μάνδρου για σκόπιμη παραπλάνηση για την απόφαση».

Ακρίβεια

Για την ακρίβεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως σαρώνει τα πάντα στη χώρα, αναφερόμενος και στην έκρηξη του πληθωρισμού στο 12,3%.

«Πολύ μεγάλο μέρος του ενεργειακού πληθωρισμού οφείλεται σε εσάς. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι στο 61% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ στο 39%. Αυτό το 22% έχει τη σφραγίδα σας κ. Μητσοτάκη, είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε αν δεν καθοδηγήσατε με τη ΔΕΗ. Τα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί το κόστος ζωής. Η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 40% του πληθυσμού απαντά πάνω από το μισό εισόδημα για το επίδομα στέγασης. Επόμενη είναι η Βουλγαρία με 17,5% του πληθυσμού».

Πανδημία, συντάξεις, παιδεία

Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε και κατά της κυβέρνησης για την πανδημία, για τα Πανεπιστήμια, για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, για τα ανδρομικά των συνταξιούχων.

«Η πανδημία είναι σε έξαρση και ο προϋπολογισμός για την υγεία μειωμένος κατά 800 εκατ. Ευρώ. Στην παιδεία ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολεγίων με 25.000 μαθητές πέρυσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν εκτός ΑΕΙ.
Στην ασφάλιση, δεν ντρέπεστε; Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά, ενώ τους εξαπατήσατε διπλά και τριπλά. Που βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά και τώρα θα τα πάρουν μόνο οι 300.000 που έκαναν προσφυγές. Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ; Και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι τα κλεμμένα της κυβέρνησής Σαμαρά.

Δε ντρέπεστε να έρχεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να έρχεστε να τα ρίχνετε σε εμάς;

Ήρθατε και μας είπατε ότι λύσατε το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Λέγατε ότι στόχος είναι η σύνταξη να βγαίνει την ίδια μέρα, και τελικά αυξήθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις. Προσλάβατε στελέχη με 3 και 4 χιλιάδες ευρώ μισθό, και οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 340.000, και όσες βγαίνουν είναι με λάθη. Αλλά έχετε τη στήριξη των ΜΜΕ της 108ης θέσης στην κατάταξη για ελευθερία λόγου.

Αυτή είναι η αλήθεια που αφήνετε πίσω σας κ. Μητσοτάκη και κάνετε ότι μπορείτε για να την κρύψετε, να τη διαστρεβλώσετε.
Για αυτό θυμηθήκατε το 2015, η προσπάθειά σας μυρίζει ηττοπάθεια και μιζέρια. Δεν έχετε να πείτε τίποτα στους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο και καταφεύγετε στο χθες»

Οικονομία 

«Εσείς δεν παραδώσατε τη χώρα με 15% έλλειμμα; Εσείς δεν είστε που καθιερώσατε τον υποκατώτατο μισθό; Εσείς δε βάλατε χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία; Εσείς δεν καταστρέψατε σε 4 χρόνια το 25% του ΑΕΠ; Και τώρα αντί να ντρέπεστε γι αυτό, ζητάτε και τα ρέστα. Η χώρα ήταν 2 φορές χρεοκοπημένη. Μία το 2009 και μια το 2014. Τη χώρα που την έπνιγε το χρέος, εμείς την παραδώσαμε το 2019 με ρυθμισμένο χρέος. Έχουμε καθαρό διάδρομο δεκαετίας χάρη σε αυτή τη ρύθμιση. Γι αυτό και δεν ανησυχούμε τόσο σήμερα. Αυτό σας αφήσαμε, και δε ντρέπεστε να κάνετε τους τιμητές. Κοιμάστε ήσυχοι, γιατί τρώτε από τα έτοιμα.

Εμείς επανεγκατεστήσαμε το αίσθημα ασφάλειας. Φροντίσαμε για την ασφάλεια της πατρίδας, παραδώσαμε γεμάτα ταμεία με 37 δις. Ευρώ για να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα.
Και τι κάνατε τρία χρόνια; Είστε πρωθυπουργός που δε μπορεί να ισχυριστεί πως παρέλαβε χάος. Μοιράσατε δισ. σε κολλητούς και σε φίλους, μοιράσατε εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης, αφήσατε το ΕΣΥ με ελλείψεις, ιδιωτικοποιήσατε τη ΔΕΗ. Ξετινάξατε τα νοικοκυριά».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «στη χώρα και στην κοινωνία πρέπει να επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ασφάλεια. Σημαίνει κατάργηση των νόμων που δημιούργησαν ανασφάλεια, τέλος στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαίνει μέτωπο στο οργανωμένο έγκλημα, όχι καταστολή και αστυνομία στα Πανεποστήμια. Σημαίνει μείωση του ΦΠΑ, ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας, μέτωπο με το καρτελ των κερδών».

Δεσμεύσεις για ενδεχόμενη επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η δική μας αντίληψη δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως μία πολιτική μόνο για τα χαμηλότερα στρώματα, αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την εργατική αλλά και τη μεσαία τάξη, τους νέους αλλά και τους συνταξιούχους. Η κοινωνική πολιτική για εμάς δεν είναι υποσημείωση, ούτε κεφάλαιο, είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας.

Μέσα σε τρία χρόνια οι πολιτικές σας αφήνουν πίσω μία κοινωνία πληγωμένη.

Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων και 3 φαντς και εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων θα τελειώσει. Στη χώρα θα επιστρέψει η ασφάλεια και η δικαιοσύνη.

Ασφάλεια σημαίνει η κατάργηση όλων των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια στην τριετία Μητσοτάκη. Σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική εξωτερική πολιτική με τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημαίνει διάλογος και τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

Ασφάλεια σημαίνει καταπολέμηση του εγκλήματος, μέτωπο με το οργανωμένο έγκλημα που τρομοκρατεί τις γειτονιές της Αθήνας σε κοινή θέα, όχι του αόρατου εχθρού που υπάρχει στις διαδηλώσεις και τα φοιτητικά αμφιθέατρα. Στις γειτονιές, εκεί που κάθε μέρα έχουμε και από μία δολοφονία του οργανωμένου εγκλήματος.

Ασφάλεια είναι το τέλος στις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η οχύρωσή της απέναντι σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Ασφάλεια είναι η επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ, ο ισχυρός ρόλος του κράτους ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια.

Ασφάλεια είναι ο φραγμός του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια, η δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος με πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική. Είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και το ξήλωμα των καρτέλ.

Ασφάλεια είναι ένα νέο ΕΣΥ που θα εμπνέει σιγουριά, με σεβασμό σε όσους δίνουν τη μάχη, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά και αναβάθμιση του μισθολογίου.

Ασφάλεια σημαίνει καλά δημόσια σχολεία και καλά πανεπιστήμια, με αύξηση του προϋπολογισμού, νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και όχι αστυνομικών στα ΑΕΙ.

Ασφάλεια σημαίνει αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα. Με πρώτη πράξη την ηθική υποχρέωση να επιστραφούν τα αναδρομικά σε αυτούς που εξαπατήσατε κ. Μητσοτάκη».

«Η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο»

«Κύριε Μητσοτάκη, θα το πω αγοραία, η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο, πάρτε το απόφαση. Το ερώτημα στις εκλογές είναι ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος; Ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης. Όχι άλλα παιχνίδια, όχι άλλες διαρροές που ευνοούν την αστάθεια. Για τα εθνικά μας θέματα δώστε σήμερα απαντήσεις, δώστε δημοκρατική διέξοδο»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις