Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ

«Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα κομματικά στελέχη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας και πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης, «αλλά εσείς εμμονικά επιμένετε και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν αργούν να φανούν στους πολίτες». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «γιαλαντζί εκδοχή» αυτής της πολιτικής, αφού «στη δική σας εκδοχή θέλετε να είναι το κράτος ανίσχυρο όταν ο πολίτης το έχει ανάγκη, αλλά να είναι εκεί για να το αρμέγουν τα γαλάζια παιδιά, τα funds και τα golden boys». «Δεν ήταν ”εποποιία” μόνο αυτή για την οποία μίλησε ο καθαιρεθείς υπουργός Ανάπτυξης κ. Λιβανός τα χρόνια 2007-2009 της διακυβέρνησης Καραμανλή, ”εποποιία” είναι κι αυτό που κάνετε σήμερα εσείς: γαλάζια παιδιά παντού ενώ η κοινωνία στενάζει», είπε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ, της επικουρικής ασφάλισης και «τώρα του ΕΦΚΑ», σημειώνοντας ότι όμως «η ευθύνη της πολιτικής ανήκει στον κ. Μητσοτάκη». Ωστόσο επισήμανε ότι ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε δύο κρίσιμα υπουργεία, το Ενέργειας και το Εργασίας και ρώτησε τον υπουργό: «Αισθάνεστε με όλη αυτή την κοινωνική συμφορά με τους λογαριασμούς στην ενέργεια, ότι τα κάνατε όλα καλά ή χρωστάτε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό;». Ανέφερε πως όταν ο κ. Χατζηδάκης είχε αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές εξαφανίζοντας, όπως προσέθεσε, τη μείωση ύψους περίπου 15% που είχε επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του ‘19 μειώνοντας τον ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στην ενέργεια. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τόσο τότε όσο και τον Δεκέμβριο του 2020 ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε με δηλώσεις του ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

«Δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδιο που δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις που γίνονται για τους μισθούς του μέσου ιδιωτικού και δημόσιου υπαλλήλου και των golden boys που θα αμείβονται με 5.000, 6.000, 8.000 ευρώ;», τον ρώτησε.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, συνεχίζεται στη Βουλή σε υψηλούς τόνους.
Σημεία αιχμής, οι διατάξεις που αφορούν την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη θέσεων στον ΕΦΚΑ, τα πειθαρχικά συμβούλια και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 30
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη 8