Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τσίπρας: Σηκώσαμε το τουριστικό προϊόν στην κορυφή – Η ομιλία στη συνέλευση του ΣΕΤΕ

Τσίπρας: Σηκώσαμε το τουριστικό προϊόν στην κορυφή – Η ομιλία στη συνέλευση του ΣΕΤΕ
photo intime

“Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό”, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενικη Συνέλευση του ΣΕΤΕ και πρόσθεσε ότι ο τουρισμός δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση.

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας απολογισμό της τετραετίας μίλησε για την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, περιέγραψε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για να προειδοποιήσει: “Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ότι και να συμβεί”. Εξήγησε ότι “ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία και που θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά”. Για να καταλήξει στο δίλημμα των εκλογών: “Η τελική απόφαση θα είναι του ελληνικού λαού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εθνικές εκλογές θα κληθούν τελικά να αποφασίσουν: Αν θα προχωρήσουμε μπροστά, με ασφάλεια και προοπτική. Ή θα ξανακυλήσουμε πίσω, στον φαύλο κύκλο των περικοπών, της λιτότητας, αλλά και της παροιμιώδους ανικανότητας και ανευθυνότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του κράτους”.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου ο κ. Τσίπρας τους αναγνώρισε ότι πιστώνονται το ότι τουρισμός δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση. “Από το 15 μέχρι σήμερα να έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή”, σημείωσε ότι ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλλει και έφθασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013 είχε θέσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων ως το 2021. από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή, είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε σε ορισμένα πολύ ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα: Για το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. Και είχαμε ετήσια αύξηση 46%, έφτασε το ποσό στα 2,2 δις στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει φθάνει στο 30%.

Ακολούθως ανέπτυξε τις δράσεις της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική: Εργαζόμαστε σε τρεις τομείς: Ο πρώτος αφορά τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε για φέτος το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 στο 11%. Και το 2020, το ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης το συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας, είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

-Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε την τελευταία τριετία, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Ενώ στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.

– Τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

Κάνοντας συνολικότερο απολογισμό ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια δεν διατρέχει κινδύνους, δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια, έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, βγήκαμε ξανά στις αγορές.

Συνεχίζοντας περιέγραψε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια: πλέον έχουμε τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας…Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό. Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 27 στο 18%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις