Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Μπράβο από τον Τραμπ, προσκλήσεις από Πούτιν – Ερντογάν

Τσίπρας Τραμπ
Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ανάμεσα στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που βρέθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε τον Ντόναλντ Τραμπ να του λέει… μπράβο.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στο Παρίσι, για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από το τέλος του “Μεγάλου Πολέμου”, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς ηγέτες. Ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι όχι μόνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τα είπε επίσης με τον οικοδεσπότη Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη σύντομη συνομιλία τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

Ομιλία στο Φόρουμ της Ειρήνης

Ο Αλέξης Τσίπρας δώρισε την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη στη “Βιβλιοθήκη της Ειρήνης” που εγκαινιάζεται στο Φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε τη χαρά του που συνεισφέρει το έργο του 421 π.Χ., του αρχαίου Έλληνα ποιητή και εξηγώντας την επιλογή του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και από τα πρώτα αντιπολεμικά έργα, από έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ποιητές.

Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti
Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti
Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti
Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “αυτό το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ” καθώς, όπως είπε, περιγράφει γιατί πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ενάντια στον πόλεμο και να μην παίρνουμε την ειρήνη ως δεδομένη.

Σημείωσε ειδικότερα ότι σήμερα, όπου έχουμε την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και συγκρούσεις ανά τον κόσμο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις παγκόσμιες αξίες και ότι πρέπει να παλεύουμε για την ειρήνη καθημερινά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις