Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να δώσουμε ενεργά τον αγώνα κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Στρασβούργο βρέθηκε σήμερα (24.06.2024) ο Αλέξης Τσίπρας, όπου προήδρευσε της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής  υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση έλαβαν συμμετείχαν μετά από πρόσκληση οι καθηγητές Κωνσταντίνος Φίλης από την Ελλάδα και Christjan Fidanovski από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Christjan Fidanovski από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής που έλαβαν το λόγο, εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει πιστή τήρηση της Συμφωνίας από τη νέα Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης ανέδειξε την ανάγκη να αναπτυχθεί ευρωπαϊκός οδικός χάρτης για τα Δυτικά Βαλκάνια και να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ΕΕ και τις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων. Προσέθεσε ότι τον δρόμο για την Ευρώπη τον δείχνει η Συμφωνία των Πρεσπών που εξασφάλισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ το 2018 και η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης που προωθήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2003.

Στη συνεδρίαση παρέστη και έλαβε τον λόγο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος  υπογράμμισε πως όσο η περιοχή είναι ευάλωτη στις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις θα αναζητά προστάτες και θα βυθίζεται στην αστάθεια και σε νέες συγκρούσεις.

Αντιθέτως απαιτείται να σεβαστούμε όλοι την αρχή της καλής γειτονιάς, της προσήλωσης σε αρχές δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Να αναζητούμε λύσεις που θα προωθούν σε αμοιβαία βάση τα συμφέροντα των λαών μας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και την περιφερειακή συνεργασία.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ενεργά ο αγώνας κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή και αυτό σημαίνει πρώτα από όλα στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και δυναμικό διπλωματικό ρόλο της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πριν χάσει τελείως την αξιοπιστία της. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη η  διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να καταστήσουν σαφείς τις επιπτώσεις που θα έχει στη περιοχή και ιδιαίτερα στο μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, η μη τήρηση της Συμφωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» Σιακαντάρη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η εκλογή από τη ρευστή βάση άνοιξε τον δρόμο στον Κασσελάκη»
Ο συγγραφέας του «Μανιφέστου» του Ινστιτούτου Τσίπρα υποστηρίζει ότι από την ανάδειξη του πρώην προέδρου ξεκίνησε η αποδόμηση του κόμματος και στρέφει τα πυρά του κατά όσων σήμερα εμφανίζονται ως «σωτήρες»
Γιώργος Σιακαντάρης
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για τη 13η σύνταξη: «Καταθέστε πρόταση νόμου και ας την κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «δημιουργική αριθμητική» και υποστηρίζει ότι τα 450 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους
Παύλος Μαρινάκης
ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας στη σκιά των παραιτήσεων και της κρίσης για τον Τσίπρα – Πολάκης, Δούρου και Παππάς στην Κουμουνδούρου
Οι διαδοχικές αποχωρήσεις των Καλαματιανού, Τσουκνίδα και Καραμέρου, η άρνηση Σπίρτζη να επιστρέψει στη Βουλή και η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνθέτουν ένα δύσκολα διαχειρίσιμο σκηνικό
Παύλος Πολάκης
7
Ο Χρήστος Σπίρτζης δεν αποδέχεται την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν συμμετέχω σε ένα πολιτικό τσίρκο»
Διευκρινίζει επίσης ότι η μη αποδοχή της κοινοβουλευτικής έδρας δεν σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος ή σε κάποιο κομματικό σχήμα φωτογραφίζοντας το νέο κόμμα Τσίπρα
Ο Χρήστος Σπίρτζης 14
Μείωση 10 λεπτά στη βενζίνη και 5 λεπτά στο diesel έως τέλος Αυγούστου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Αποκάλεσε «πολιτικό Λάζαρο» τον Ανδρουλάκη
Ανδρουλάκης: «Η ακρίβεια για την οποία είστε υπεύθυνοι είναι ένας σιωπηλός φόρος στο εισόδημα κάθε πολίτη»
Βουλή
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
64