Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να δώσουμε ενεργά τον αγώνα κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Στρασβούργο βρέθηκε σήμερα (24.06.2024) ο Αλέξης Τσίπρας, όπου προήδρευσε της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής  υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση έλαβαν συμμετείχαν μετά από πρόσκληση οι καθηγητές Κωνσταντίνος Φίλης από την Ελλάδα και Christjan Fidanovski από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Christjan Fidanovski από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής που έλαβαν το λόγο, εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει πιστή τήρηση της Συμφωνίας από τη νέα Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης ανέδειξε την ανάγκη να αναπτυχθεί ευρωπαϊκός οδικός χάρτης για τα Δυτικά Βαλκάνια και να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ΕΕ και τις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων. Προσέθεσε ότι τον δρόμο για την Ευρώπη τον δείχνει η Συμφωνία των Πρεσπών που εξασφάλισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ το 2018 και η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης που προωθήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2003.

Στη συνεδρίαση παρέστη και έλαβε τον λόγο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος  υπογράμμισε πως όσο η περιοχή είναι ευάλωτη στις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις θα αναζητά προστάτες και θα βυθίζεται στην αστάθεια και σε νέες συγκρούσεις.

Αντιθέτως απαιτείται να σεβαστούμε όλοι την αρχή της καλής γειτονιάς, της προσήλωσης σε αρχές δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Να αναζητούμε λύσεις που θα προωθούν σε αμοιβαία βάση τα συμφέροντα των λαών μας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και την περιφερειακή συνεργασία.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ενεργά ο αγώνας κατά του εθνικισμού και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή και αυτό σημαίνει πρώτα από όλα στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και δυναμικό διπλωματικό ρόλο της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πριν χάσει τελείως την αξιοπιστία της. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη η  διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να καταστήσουν σαφείς τις επιπτώσεις που θα έχει στη περιοχή και ιδιαίτερα στο μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, η μη τήρηση της Συμφωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: 11 μηνύσεις για παράνομα γραφεία διαιτολόγων – διατροφολόγων, εξετάζονται άλλες 36 αναφορές
«Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν από το Σύλλογο 11 μηνύσεις, 2 για παράνομα γραφεία και 9 για παράνομη άσκηση επαγγέλματος μέσω social media» έγραψε ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης
Παύλος Μαρινάκης: Μπορούμε να καταφέρουμε την αυτοδυναμία, στις εκλογές οι πολίτες συγκρίνουν πραγματικές, χειροπιαστές εναλλακτικές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετείται για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στρατηγική και τα μέτρα κατά της ακρίβειας και τη νοοτροπία της νέας γενιάς στην πολιτική
Ο Παύλος Μαρινάκης
ΕΛΑΣ: Πληθωρισμός 5% και νέο μέτωπο για την ακρίβεια – Ζητά μείωση φόρων και πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα
Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη επαναφέρει την πρόταση για ελέγχους στην αγορά, περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και μειώσεις φόρων σε καύσιμα και βασικά αγαθά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει ότι εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά κατά της Παπαδοπούλου της ΕΛΑΣ – Προαναγγέλλει μηνύσεις
Ο επικεφαλής Αυτοοργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τσίπρα - «Δεν συμβαδίζει ο πολιτικός διάλογος με τη συκοφαντία»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου