Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Νέα σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Αλέξης Τσίπρας: Νέα σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση του με την κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες (09.01.2023) και μετά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών -η οποία πυροδότησε σφοδρή σύγκρουση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση «για τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα και τη συνέχιση της εύνοιας της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια που θέτει σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

«Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς;» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι πολίτες κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση.

«Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 ετών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο έπαθε βλάβη στο δρόμο».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.

Καταλήγοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

«Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου;» ρωτά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις