weather-icon °C AΘΗΝΑ

Αλέξης Τσίπρας ο… απολογισμός: Η χημεία με τον Τραμπ, τα F-16 και το ΔΝΤ

Αλέξης Τσίπρας ο… απολογισμός: Η χημεία με τον Τραμπ, τα F-16 και το ΔΝΤ

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ενημέρωση που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές πριν… “πετάξει” για Ευρώπη, δήλωσε ικανοποιημένος γιατί “οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν”.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή πήγε… ακόμη παραπέρα. Και μίλησε για όλα όσα έγιναν στην Ουάσινγκτον. Για τη «χημεία» που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ, για τα F-16, για το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη και για το κοινωνικό μέρισμα, που θα δοθεί.

Τσίπρας

Αλέξης – Ντόναλντ = χημεία

Ένα από τα βασικά ζητούμενα ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. “Υψηλά ιστάμενες” πηγές της κυβέρνησης μίλησα για καλή χημεία ανάμεσα στους δυο ηγέτες.

Είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν ότι «χημεία δεν σημαίνει συμφωνία». Σημαίνει όμως «κατανόηση στο τι ζητούσαμε, τι λέγαμε και τι δεν λέγαμε».

Υποδοχή του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Οι υψηλά ιστάμενες πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι, με όποιον κι αν βρίσκεται στην ηγεσία των ΗΠΑ, να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες ώστε να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για τη χώρα μας.

Η ερώτηση… “αγκάθι” στον Κήπο των Ρόδων

Φυσικά, ένα από τα θέματα ήταν και η ερώτηση δημοσιογράφου του Fox News προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τα όσα είχε πει για τον Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2016.

«Να μη μας βρει τέτοιο κακό» και πάρει το χρίσμα για την προεδρία ο Τραμπ, δηλαδή.

Θυμηθείτε την… αμήχανη στιγμή

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε, με χιουμοριστική διάθεση στον Αλέξη Τσίπρα, πως δεν… γνώριζε πως ήταν μεταξύ των φανατικά εναντίον του πριν τις εκλογές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε πως φυσικά και ήταν και ότι πολύς κόσμος αισθανόταν ότι αν αναλάβει θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά διαπίστωσαν πως δεν είναι έτσι.

«Σου επιτίθενται κι εσένα;»

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δυο άνδρες είχαν συζήτηση και για την επιθετικότητα που αντιμετωπίζει από τα ΜΜΕ ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό αν συνεχίζουν να επιτίθενται και σε εκείνον στην Ελλάδα.

«Με αμείωτη ένταση» φέρεται να του απάντησε ο κ. Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντ. Τραμπ τού σχολίασε πως αυτό δεν του κάνει κακό, αλλά καλό και πως ο ίδιος επικοινωνεί μέσω twitter, instagram και facebook που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση και πολύ πιο άμεση απόδοση από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τσίπρας – Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Αναβάθμιση

Οι… “υψηλά ιστάμενες” κυβερνητικές πηγές μίλησαν και για την «αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια».

Όπως σχολίαζαν, στην αρχή της κρίσης η χώρα είχε περάσει περίοδο αναξιοπιστίας και αντιμετωπιζόταν ως «μαύρο πρόβατο», συνώνυμη της χρεοκοπίας και της διαφθοράς. Αντίθετα, τώρα «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη στο διεθνές στερέωμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Για το ΔΝΤ

Ερωτηθείσες σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, για το που οφείλεται η αλλαγή στάσης του Ταμείου το τελευταίο διάστημα και για το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις της, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι εν πολλοίς η αλλαγή στάσης οφείλεται στο ότι η ίδια η ζωή έχει διαψεύσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τις προβλέψεις του Ταμείου.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση πως, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία αποκτά ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργείται ένα πλαίσιο που διασφαλίζει ότι η χώρα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, το Ταμείο δεν έχει λόγο να επιμένει σε προβλέψεις και απαιτήσεις που διαψεύδονται.

Κριστίν Λαγκάρντ – Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο ΔΝΤ

Εκτίμησαν επίσης ότι καθώς υπάρχει η προϊστορία των λανθασμένων προβλέψεων, το Ταμείο για λόγους αξιοπιστίας θα επιμείνει να κερδίσει κάτι σημαντικό, και αυτό είναι το θέμα του χρέους. Τσίπρας Λαγκάρντ

Ανέφεραν ακόμη ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο Ταμείο, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά, να μην τραβήξουν σε μάκρος οι συζητήσεις. Κάτι τέτοιο επίσης θα έπληττε την αξιοπιστία του, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Μέσα ή έξω, να τελειώνουμε

Οι υψηλά ιστάμενες πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται έχει ορίζοντα αφετηρίας τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο ορίζοντας τερματισμού  είναι το τέλος του Φεβρουαρίου, όποτε είναι και η προθεσμία για τη λεγόμενη συμφωνία stand-by που έχει υπογράψει το Ταμείο.

«Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι να τελειώνει» υπογραμμίζουν και σχολιάζουν ως προς το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ: «μέσα ή έξω, πρέπει να τελειώνουμε».

Σημειώνουν ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στον βαθμό που αυτή γίνει έτσι, όπως προσδοκούμε και δουλεύουμε, στην ώρα της, θα βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Ταμείο για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης διευθέτησης σε σχέση με το χρέος».

Αμερικανική στήριξη για το χρέος

Σχολιάζουν ακόμη πως, καθώς η αρχική εντύπωση που της είχε δοθεί ήταν πως αυτή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα εμπλεκόταν τόσο ενεργά στο θέμα, προκάλεσε θετική έκπληξη στην ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, επιμένει στην ανάγκη και υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αλέξης Τσίπρας – Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη στον Κήπο των Ρόδων

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικός και ως προς αυτό το θέμα, και στις δηλώσεις του. Δεν παραλείπουν επίσης να επισημάνουν ότι τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Μανούτσιν, «όχι και τόσο ευχάριστη για την πλευρά του ΔΝΤ».

Τα F-16

Κληθείσες να σχολιάσουν την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το κόστος της αναβάθμισης των F16, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν για ακόμη μια φορά ότι από τα 2,4 δισ., το 1,1 δισ. είναι το καθαρό κόστος που θα επιβαρυνθεί η ελληνική πλευρά και μάλιστα αυτό σε βάθος δεκαετίας.

Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και πως αυτό που συζητά αυτή την ώρα η Ελλάδα, είναι η ελληνική πλευρά να δαπανήσει περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τον εκσυγχρονισμό 85 – 95 αεροσκαφών. Τσίπρας

Τα υπόλοιπα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφοροι φόροι και διάφορα αντισταθμιστικά, θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά, προσθέτουν. Στην Ουάσινγκτον «κατανοούν πως δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά ευαίσθητο γεωπολιτικό, ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή».

Εξαιρετικά επωφελής συμφωνία

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, επίσης, πως οι ειδικοί στο υπουργείο Άμυνας τονίζουν πως είναι μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά επωφελής για την ελληνική πλευρά και δεν έχει υπάρξει παρόμοια στο παρελθόν. Συμπληρώνουν πως η τελική συμφωνία θα επιτευχθεί περίπου την άνοιξη του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός «είναι ανοικτός ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Αν η αντιπολίτευση ζητήσει ενημέρωση στη Βουλή, είναι στη διάθεσή της και δεν έχει καμία αντίρρηση.

Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι δεν προτίθεται να πάρει ο ίδιος μια τέτοια πρωτοβουλία. Θεωρεί πως είναι ένα θέμα αυτονόητο, και πως όταν έρθει η ώρα θα το εξετάσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι κυβερνητικές πηγές άσκησαν έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως επεσήμαναν καθώς αυτά είναι σοβαρά θέματα, θα ήταν προτιμότερο να ρωτούν πρώτα να μάθουν και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις και να προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες, «γιατί αναγκάζονται να οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις».

«Διπλή γκάφα της ΝΔ»

Οι ίδιες πηγές διατύπωσαν την πεποίθησή τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των F-16. Αν αυτό δεν συμβεί, πλέον με τα νέα δεδομένα, θα έχουμε έναν στόλο ο οποίος δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΠΑ.

Κάνουν λόγο για «διπλή γκάφα» στην οποία υπέπεσε η ΝΔ: Αφενός ότι βγήκε εχθρικά απέναντι σε κάτι το οποίο, αν στοιχειωδώς είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους για τα θέματα του υπουργείου Άμυνας, θα τους έλεγαν πως είναι κάτι που συζητείται χρόνια και είναι ανάγκη για την Αεροπορία.

Αφετέρου, ότι έτρεξαν να τοποθετηθούν για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ενώ η αίσθηση που υπάρχει από αυτούς που ξέρουν είναι πως είναι μια επωφελής συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες

Στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια. Και ότι θα αφορά ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ουσιαστικά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Εμείς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 1 δισ. σε κοινωνικό μέρισμα», σχολιάζουν, και εκτιμούν ότι οι εταίροι δεν τα λένε αυτά και πως ίσως κάποιοι «τους βάζουν λόγια να τα λένε».

Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντίθετα, «προβαίνει στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να μην είναι αναξιοποίητα αυτά τα οποία έχουμε». «Έχουμε την εθνική ευθύνη να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων», σημείωσαν.

Η Σούδα

Ως προς ένα άλλο ζήτημα γύρω από το οποίο, επίσης, προκλήθηκε «θόρυβος», αυτό της βάσης της Σούδας, οι ίδιες πηγές εκφράζουν απορία για την έκταση που πήρε.

Ανέφεραν ότι δεν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης για την Σούδα, πέρα από το ότι υπήρξε αναφορά στην αξία της και στη σημασία της και στις πολύ ουσιαστικές διευκολύνσεις που δίνονται εκεί για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι άλλωστε δεν αμφισβητεί κανείς ούτε προβλέπει αρνητικά ότι θα υπάρξει άμεσα μια ελληνική κυβέρνηση που θα θελήσει να σταματήσει αυτή τη συνεργασία.

Επεσήμαναν ότι δεν είναι μόνο η αμερικάνικη βάση εκεί, αλλά και η βάση του ελληνικού ΠΝ και ότι θα ενδιέφερε τη χώρα κάποια στιγμή η αναβάθμισή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM