Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώτος που δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις είναι ο Μητσοτάκης – Αλλιώς, θα έκανε εκλογές

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώτος που δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις είναι ο Μητσοτάκης – Αλλιώς, θα έκανε εκλογές

Για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας και φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο «Καλημέρα Ελλάδα». «Απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τις δημοσκοπήσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ερωτάται για τις τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί (σ.σ. χθες στο MEGA η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8,4%). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι δεν τις πιστεύει και εκτίμησε πως «ο πρώτος που δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, αλλιώς, αν ήταν τόσες μονάδες μπροστά, δεν θα έκανε εκλογές;».

«Ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;», επεσήμανε.

Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι αυτό που οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».

Οι ανισότητες από το 2019, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αυξήθηκαν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι ούτε οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση, αφού τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται. 

«Αν είχα κι εγώ να μοιράσω 50 δισ. και όχι να μαζέψω 37 όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που παραδέχτηκε ότι αν οι εκλογές γίνονταν το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγεί πρώτος, αντίθετα με τώρα! Η απόφαση να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας διαμορφώνει ένα «νέο πλαίσιο», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο μόνος τρόπος να είναι ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός μετά τις επερχόμενες εκλογές, είναι να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο μια κυβέρνηση, όπως είπε, της ακροδεξιάς όπως στην Ιταλία. 

«Διεκδικώ κυβέρνηση των νικητών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ «προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση», όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Και για άλλη μια φορά τόνισε πως πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

«Αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί σφίξιμο, απογοήτευση και έλλειμμα προσδοκιών» στο εκλογικό σώμα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές. Όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα, δεν θα κερδίσει μόνο την ψήφο συμπάθειας αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλουν να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σχετικά με την απλή αναλογική, χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές ως τις πρώτες «βαθιά δημοκρατικές εκλογές» στον τόπο και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί «αδιεξόδων».

«Η νέα μεγάλη αλλαγή είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν και δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις μια δικομματική ή τρικομματική κυβέρνηση, όπως σε όλη την Ευρώπη», είπε. «Αβεβαιότητα και αστάθεια έχουμε με κυβερνήσεις μονοκομματικές, αυτοδύναμες με μπόνους που αλλοιώνουν την ψήφο του ελληνικού λαού και που οδηγούν σε πολύ αλαζονικές συμπεριφορές», τόνισε. 

«Για λόγους πρακτικούς και ηθικούς δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων αλλά των νικητών. Η προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή -και πρακτικά και ηθικά- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις», σημείωσε, ενώ διευκρίνισε πως «πρωθυπουργούς βγάζει ο λαός και όχι τα συμφέροντα και η διαπλοκή».

 

«Ο Ερντογάν έχει απέναντί του όλο τον ελληνικό λαό» 

Σε σχέση με τα εθνικά και την τουρκική προκλητικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν». Υπογράμμισε ότι «καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είμαστε όλοι ενωμένοι και ο Ερντογάν δεν έχει απέναντι του έναν αδύναμο και απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά έχει όλο τον ελληνικό λαό, ας το γνωρίζει αυτό». Τόνισε παράλληλα πως «το ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος στο εσωτερικό και δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όταν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ήθελε μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος και έναν Έλληνα πρωθυπουργό που δεν θα λέει μόνο το αυτονόητο, όπως είπε, «δηλαδή ότι θα υπερασπιστούμε και δεν θα ανεχτούμε απειλές και αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας». «Διότι», όπως τόνισε, «όταν το Oruc Reis κυκλοφορούσε ανενόχλητο στο Αιγαίο ή όταν έγινε το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αυτά τα δύο δεν απείλησαν την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απείλησαν». «Αν λοιπόν το δόγμα της σημερινής κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από το 2020 απ’ τον κ. Γερπαετρίτη, είναι ότι “κόκκινη” γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ., άρα η κυριαρχία μας, αυτό δίνει στην απέναντι πλευρά το θράσος να προβαίνει διαρκώς σε παραβιάσεις και προκλήσεις». «Αν δηλαδή πάει αύριο στα 6,5 μίλια ένα ερευνητικό ή γίνει γεώτρηση 6,5 μίλια από την Κρήτη δεν θα έχουμε πρόβλημα;», διερωτήθηκε.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός το 2018 «όταν παραβιάστηκε η δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο απώτατο όριο της, όχι στα 6,5 μίλια, και δεν βγήκαμε να πούμε ότι “κάνει θόρυβο” ούτε ότι “παίρνει ο άνεμος το πλοίο”, αλλά βρεθήκαμε απέναντι και σταμάτησαν οι έρευνες». Σημείωσε πως το κρίσιμο είναι να έχεις ενεργή εξωτερική πολιτική και διπλωματία για να μη φτάσεις ως εκεί.

Επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις «όπου παραχωρήσαμε 6 βάσεις και την Αλεξανδρούπολη, επ’ αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα». Είπε πως «όταν προχωράς σε τέτοια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις, τότε βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση όπως σήμερα, να διεκδικείς απλά μια καλή κουβέντα και όχι δεσμεύσεις για παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από τον σύμμαχό σου αν χρειαστεί, και, κυρίως, όχι πιέσεις στην Τουρκία να μπει σε έναν διάλογο». Ρώτησε πού είναι οι εγγυήσεις για την ακεραιότητα και οι πιέσεις που θα έπρεπε να ασκηθούν τούτη την ώρα στην Τουρκία, μετά την παραπάνω συμφωνία, μετά την αγορά 12 δισ. πολεμικού εξοπλισμού από τους Γάλλους και το ελληνογαλλικό μνημόνιο συνεργασίας, μετά το γεγονός ότι η χώρα μας, όπως είπε, είναι στην πρώτη 4αδα στην Ευρώπη που δίνει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τον Ιούνιο 2019 μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κέρδισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όμως «από τον Ιούλιο 2019 και μετά ξεχάστηκαν και από επίσημα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών μας ειπώθηκε ότι δεν είναι αυτή η στρατηγική μας». Επίσης σημείωσε ότι «κακώς δεν προσπαθήσαμε το 2021 -γιατί πιστεύω ότι εκεί χάθηκε το παιχνίδι στα ελληνοτουρκικά- να δεσμεύσουμε την Τουρκία που ακόμα δεν ήταν αναβαθμισμένος ο ρόλος της λόγω Ουκρανικού, διεκδικώντας στην ΕΕ μια νέα οικονομική συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που θα συνδεθεί όμως με την υποχρέωσή της να πάει στη Χάγη. 

«Οι φοιτητικές εστίες ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας»

Ερωτηθείς σχετικά με τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «οπουδήποτε στη χώρα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, άρα και εντός πανεπιστημιακών χώρων, συντελείται έγκλημα, υποχρέωση της αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει και να καταστέλλει το έγκλημα». Τόνισε ότι «δεν υπήρχε καμία δικαιολογία που τρία χρόνια τώρα γνωρίζουν, όπως μας είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι εκεί συντελούνται αξιόποινες πράξεις και η ΕΛΑΣ δεν είχε παρέμβει για να τις καταστείλει».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η φοιτητική εστία δεν είναι στην αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών, είναι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, «όπου εκεί είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο κ. Δέρβος ο οποίος -έχουν γραφτεί για τις απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και έχουν βγει στη Διαύγεια- έχει γίνει θέμα με τις απευθείας αναθέσεις και ότι είχε πάει εταιρεία security που έδινε 60.000 ευρώ το μήνα. Τι έκαναν αυτοί; Ποιος έχει αυτή την ευθύνη;». «Οι φοιτητικές εστίες ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας», σημείωσε. 

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία μίλησε για «επικοινωνιακή φούσκα» και υποστήριξε ότι αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να πάνε στη γειτονιά να αστυνομεύουν το έγκλημα και όχι να αστυνομεύουν τους φοιτητές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μείνουν έξω από μια προσπάθεια σπίλωση τους δημόσιου πανεπιστημίου φαινόμενα εγκληματικότητας και υποστήριξε ότι βρισκόμαστε διαρκώς σε μια σύγκρουση με έντονο ιδεολογικό φορτίο πίσω της και πως «στη λογική να τα δώσουμε όλα στον ιδιωτικό τομέα έχουμε υποβαθμίσει το δημόσιο, όπως το ίδιο έγινε και με το ΕΣΥ».

Με αφορμή αυτό αναφέρθηκε στην έκθεση Λύτρα. Είπε ότι «είμαστε η χειρότερα χώρα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύρια πληθυσμού, ότι 3 στους 4 από αυτούς που μπήκαν στις ΜΕΘ δεν βγήκαν ζωντανοί και σχεδόν όλοι από αυτούς που διασωληνώθηκαν έξω από τις ΜΕΘ χάθηκαν». Μίλησε για πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αναισθησιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές. «Έχουμε τη γροθιά στο στομάχι να βλέπουμε το Παίδων να μην γίνονται χειρουργεία», τόνισε. 

Αναφορικά με τους συνταξιούχους σχολίασε ότι «ψάχνουν να βρουν τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν» και επισήμανε ότι ο ίδιος δεσμεύθηκε στη ΔΕΘ για τα αναδρομικά και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. 

Τα προβλήματα της κοινωνίας

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την οικονομία και «τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», τα οποία, όπως είπε, είναι η ακρίβεια, η εκτόξευση του πληθωρισμού, ο «μοναδικός» στην Ευρώπη ενεργειακός πληθωρισμός ύψους 62%, το «προβληματικό παραγωγικό μοντέλο» και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για τον «τρόπο» που τα αντιμετωπίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό».

Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». Είπε ότι «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».

Όπως είπε, πρόκειται για ένα «μοντέλο που ουσιαστικά πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια», ενώ παρέπεμψε σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία που προχώρησαν σε πρωτοβουλίες εθνικοποιήσεων των εταιρειών ενέργειας. «Σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών», σημείωσε. «Η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα», τόνισε. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τη ΔΕΗ να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια» και ότι «δεν προχώρησε στο βασικό μέτρο της αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου».

«Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα από την τσέπη του φορολογούμενου, κρατώντας σταθερούς τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για δημόσια έσοδα, που έχουν προκύψει «από την αφαίμαξη, τη λεηλασία της μεσαίας τάξης κυρίως». «Από την άλλη, αφού κλείσει ο κύκλος της αισχροκέρδειας και βγάζουν υπερκέρδη οι εταιρίες, έρχεται να επιδοτήσει μέρος αυτών των υπερκερδών στην άλλη τσέπη του φορολογούμενου αλλά αφήνοντας αλώβητη αυτήν την αισχροκέρδεια», τόνισε.  

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρότασή του για ένα «άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης», επαναλαμβάνοντας ότι δεν ψάχνει να βρει «λεφτόδεντρα» αλλά να «ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα». Σημείωσε, δε, πως έχει συναίσθηση ότι δεν ακούει μόνο ο πολίτης, αλλά και οι αγορές, οι οποίες όπως σχολίασε «σήμερα δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», αφού τα σπρεντς για το δεκαετές ομόλογο έχουν ανέβει στο 5%. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος των μέτρων που παρουσίασε στη ΔΕΘ, σχολίασε πως η όποια κριτική προέρχεται από την «παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια, που άφησε τη χώρα με ένα έλλειμμα δυσθεώρητο και που δεν κατάφερε να μας βγάλει από αυτά», ενώ αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «με τους καλύτερους δυνατούς όρους για αδύναμους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Μάλιστα, τόνισε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat από το 2015 μέχρι το 2019 μειώνονταν συνεχώς οι ανισότητες, ενώ από το 2019 έχουν «εκτοξευτεί». «Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί, απελπισμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, που όπως υποστήριξε έκανε μια «επιλογή το 2019 στο όνομα του τέλους των βαρών» που «αναγκαστικά» σήκωσε προκειμένου να βγει η χώρα από το μνημόνιο, βλέπει τώρα αυτά τα βάρη να «διογκώνονται».  

Έκανε λόγο για μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είδαν τον τζίρο τους να «κατακρημνίζεται» στην πανδημία, αλλά και τώρα που «το μέσο νοικοκυριό δεν έχει να καταναλώσει» και ψάχνουν «προοπτική». Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τους δίνει καμία προοπτική, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι «η μεγάλη ελπίδα και προοπτική για την ελληνική οικονομία». Σχολίασε, δε, πως η όποια σύγκριση γίνεται μεταξύ της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των μνημονίων και της τωρινής, είναι «αδόκιμη». «Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και όχι να μαζέψω 37 όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης μοίρασε 50 δισ. και τα μοίρασε άδικα, χωρίς κριτήρια».

Δείτε τη συνέντευξη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις