Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας στη Die Zeit: Έβαλαν σε συρτάρι το σχέδιο Γκολντάμερ για τις φωτιές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σημαντικές ευθύνες καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις πυρκαγιές, καθώς όπως είπε «δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή. Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη γερμανική Die Zeit σε συνέντευξή του για τις φωτιές. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία πρότεινε «τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση». «Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή», πρόσθεσε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει «αναδιοργάνωση» της πολιτικής προστασίας: «Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα».

Σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ έκανε λόγο για «κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση». «Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την παράμετρο της οικολογίας στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους, ήδη, από τη δεκαετία του 1980» και πως «το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχθηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαρκο Ρούμπιο στην Αθήνα: Η ατζέντα, η ιστορική ομιλία με φόντο την Ακρόπολη και οι συμφωνίες
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη αποσκοπεί στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε βασικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αμυντική συνεργασία, η περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια
Mark Schiefelbein
41
Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο - Η θερμή αγκαλιά με τον Γεραπετρίτη και το πρόγραμμα της επίσκεψης
Την Τετάρτη (7/10/26) θα συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ενώ αργότερα, θα τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην Πνύκα
Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα – Η θερμή αγκαλιά με τον Γεραπετρίτη και το πρόγραμμα της επίσκεψης
30
Τσίπρας : Αν δεν υπήρχε η ΕΛ.Α.Σ. ο Μητσοτάκης θα είχε έναν εύκολο περίπατο
«Ο δικός μας ο στόχος πρέπει να είναι να νικήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αττικής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
11