Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας στη Die Zeit: Έβαλαν σε συρτάρι το σχέδιο Γκολντάμερ για τις φωτιές

Σημαντικές ευθύνες καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις πυρκαγιές, καθώς όπως είπε «δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή. Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη γερμανική Die Zeit σε συνέντευξή του για τις φωτιές. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία πρότεινε «τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση». «Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή», πρόσθεσε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει «αναδιοργάνωση» της πολιτικής προστασίας: «Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα».

Σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ έκανε λόγο για «κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση». «Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την παράμετρο της οικολογίας στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους, ήδη, από τη δεκαετία του 1980» και πως «το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχθηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle - «62 χρόνια ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Κύπριος βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης και ο Marian Wendt, επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και Κύπρο
Το λογότυπο της Deutsche Welle έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο
Κώστας Μπακογιάννης σε Χάρη Δούκα: «Έλεος πια με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δημάρχου Αθηναίων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά υποστηρίζει ότι το παρατηρητήριο καθημερινότητας καταγράφει καθημερινά αυτά που η δημοτική αρχή αρνείται να ακούσει
Κώστας Μπακογιάννης
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάρτησή του, μετά τη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές
«Αναμένω από αύριο τις αγωγές και τις μηνύσεις τους. Δεν πρόκειται όμως επουδενί να σιωπήσω» γράφει μεταξύ άλλων σε νεότερη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 16
Παύλος Μαρινάκης για υποκλοπές: Ο Τσίπρας αφού απέτυχε ως πρωθυπουργός θέλει να το γυρίσει σε εισαγγελέας, η απόφαση αφορά ιδιώτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
Παύλος Μαρινάκης 15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε ευχές από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κλίμα διαλόγου και ανταλλάσσουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις
Ερντογάν και Μητσοτάκης 18