Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 2021: «Ο Μητσοτάκης κυβερνά ως άλλος Καίσαρας»

Αλέξης Τσίπρας

Με βασικό σύνθημα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για την επόμενη μέτρα των εκλογών απαντώντας παράλληλα στο δίλημμα που έβαλε στην προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτοδυναμία ή διπλές εκλογές».

«Ο κύριος Μητσοτάκης, αφελώς, επέλεξε τη προηγούμενη εβδομάδα να θέσει αυτός το δίλημμα των επόμενων εκλογών, φανερώνοντας σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά. Και μας είπε ή εγώ ή το χάος.

Μόνο που μάλλον δε θα τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι ήδη αργά. Γιατί, για τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κύριος Μητσοτάκης είναι το χάος.

Όποτε λοιπόν κι αν επιλέξει να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει αυτούς που σήμερα υποφέρουν. Και είναι η μεγάλη πλειοψηφία».

«Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας»

Επεσήμανε μάλιστα ότι: «Δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας. Για μια ελίτ λίγων και ισχυρών που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση. Και τρέφεται από το κρατικό χρήμα, επιβάλλοντας δημόσια ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα».

Click4more: ΔΕΘ 2021: Μπέτυ Μπαζιάνα, Κατερίνα Νοτοπούλου και Θεοδώρα Τζάκρη κέντρισαν τα βλέμματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στην Προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας στον τρόπο χώρας εφοσον κερδίσει τις εκλογές λέγοντας: «Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος.

Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων.

Αλέξης Τσίπρας

Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη. Ήδη εργαζόμαστε για το σκοπό αυτό. Πρακτικά, αλλά και αποτελεσματικά.

Και επίσης δεσμεύομαι,ότι είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος. Να εμπιστευτούμε και να αναβαθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Και να οικοδομήσουμε θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας».

«Ο κύριος Μητσοτάκης κυβερνά μόνος, ως άλλος Καίσαρας»

Λίγο πριν είχε επικρίνει με σφοδρότητα το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας ότι «Πέρα από το ‘για ποιους’ κυβερνάει, σημασία έχει και το πώς κυβερνάει. Που είναι ίσως το πιο βαθύ, το πιο δομικό, το ακόμα πιο διαβρωτικό για την ίδια τη δημοκρατία. Και ο κύριος Μητσοτάκης κυβερνά μόνος. Ως άλλος Καίσαρας. Μετατρέποντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού στον ένα και μοναδικό πυλώνα της εκτελεστικής εξουσίας. Με Υπουργούς διακοσμητικούς, με τη Βουλή σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης.

Η χώρα κυβερνάται από την αρχή του ενός, με το ψέμα και την προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με κρατικό χρήμα, από τη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε αυτό το καθεστώς της μονοκαλλιέργειας στη πληροφόρηση.

Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης, δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής, στις πόλεις, στις γειτονιές, στους δρόμους και τις πλατείες.

Και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Ο κύριος Μητσοτάκης κυβερνά, επίσης, με αυταρχισμό. Με το δόγμα του νόμου και της τάξης.

Με ακραία βία στις πλατείες απέναντι στους νέους. Με απαγορεύσεις διαδηλώσεων και αστυνομία στα πανεπιστήμια. Κυβερνά με το διχασμό. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαβάλλονται και συκοφαντούνται συστηματικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη μεσαία τάξη επιχείρησε να απαντήσει ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. «Οι σκληρά εργαζόμενοι, η υγιής επιχειρηματικότητα, οι καινοτόμες προσπάθειες που στηρίζονται στη γνώση και την ευφυΐα των ανθρώπων, όχι στα βαριά πορτοφόλια, την εκμετάλλευση και τη διαπλοκή με το κράτος. Μια τέτοια οικονομία άλλωστε γέννησε και τη μεσαία τάξη. Κάπως έτσι άνθρωποι φτωχών οικογενειών, από την ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα, βρήκαν την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα.

Η μεσαία τάξη στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα.

Και δεν έχουν καμία σχέση μαζί της, όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ.

Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κύριος Μητσοτάκης το 2019.

Τους υποσχέθηκε λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και ασφάλεια. Και σήμερα δυο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα».

Οι πέντε άξονες του προγράμματος 

Αναφερόμενος στα θέματα της κοινωνίας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του μέσα από πέντε άξονες. «Πρώτος άξονας το μοντέλο διακυβέρνησης. Στόχος να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και αυτό να αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος. Τη θέση του αποτυχημένου, σε όλους τους τομείς, επιτελικού κράτους και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης, παίρνουν οι δομές του αποτελεσματικού κράτους με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη συνέχεια, τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές ( Εθνική ασφάλεια και κλιματική κρίση ) και την αξιοκρατία.

Δημιουργείται ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα στο Γραφείο Πρωθυπουργού με task force που θα σχεδιάζουν και θα παρακολουθούν κρίσιμες εθνικές πολιτικές. Για την νέα γενιά, για την κλιματική κρίση, για την καινοτομία, τις ανισότητες, τη δημογραφική κρίση. Οι ομάδες αυτές θα βάζουν στόχους τετραετίας που θα βελτιώνουν την παγκόσμια θέση της χώρας. Επίσης θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες αργόμισθα κομματικά στελέχη (ρεκορ δεκαπενταετιας σε μετακλητους και με αυξημενους μισθους και μειωμένα προσόντα βάση του νόμου του επιτελικού κρατους) τα οποία έστησαν πάρτι διαρκείας με το δημόσιο χρήμα. Με βασική δέσμευση τη κατάργηση του κομματικού στρατού των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία.

Δεύτερος άξονας το νέο ΕΣΥ. Γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ, δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ΄ οίκον φροντίδας και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις.

Τρίτος άξονας οι αλλαγές στην Παιδεία. Ανάμεσα στα μέτρα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέταρτος άξονας οι αλλαγές στην Εργασία. Μεταξύ άλλων αύξηση του κατωτάτου στα 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

Πέμπτος άξονας τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτά η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην Πανδημία με πρόβλεψη διαγραφης μερους της βασικης οφειλης, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στην βενζίνη. Η στήριξη του αγροτικού κόσμου, Δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις».

Δείτε όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις