Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Άλλος για… Πρέσπες τράβηξε κι άλλος μένει Ποτάμι

Άλλος για… Πρέσπες τράβηξε κι άλλος μένει Ποτάμι

Οι διαφορετικοί δρόμοι των στελεχών και οι δύσκολες αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.
Η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τριχασμένο.
Τι σημαίνει η απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί αυτό που εδώ και καιρό ψιθύριζαν οι παροικούντες… τις όχθες του. Ότι, δηλαδή, το Ποτάμι περνά κρίση ταυτότητας και τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητά του, κινδυνεύοντας να διαλυθεί πριν από τις εκλογές.

Πρακτικά, η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τριχασμένο: ο ίδιος και ο Γιώργος Μαυρωτάς στέκονται θετικά απέναντι στη συμφωνία, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς αρνητικά. Φήμες θέλουν, μάλιστα, τους δύο τελευταίους να συζητούν ήδη την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Στη… μέση υπάρχουν εκείνοι που ακόμη το σκέπτονται, όπως ο Σπύρος Λυκούδης. Αναμένεται σήμερα πάντως να ξεκαθαρίσει τη στάση του, ύστερα από τη συνεδρίαση των «Μεταρρυθμιστών» που κινούνται εδώ και καιρό ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, χωρίς, όμως, να έχουν προσδιορίσει την προτίμησή τους.

Υπάρχουν, επίσης, κι εκείνοι που άνοιξαν ήδη την πόρτα της εξόδου, όπως ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος επέλεξε την «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ κι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικά ανήθικη» από το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού.

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκαν και οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, με τον Μίλτο Κύρκο να συνομιλεί αρχικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά με το Κίνημα Αλλαγής και… ξανά τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Γραμματικάκη να φημολογείται πως επίσης έχει ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου. Για τη μεγάλη εικόνα, θα πρέπει να προστεθούν σ’ αυτούς και οι βουλευτές που εξελέγησαν με τις λίστες του Ποταμιού το Σεπτέμβριο του 2015, αλλά αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους με προορισμό είτε τη ΝΔ είτε το ΚΙΝΑΛ (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Μπαργιώτας, Ιάσονας Φωτήλας, Ιλχάν Αχμέτ, Κατερίνα Μάρκου.

Πάντως, η τρικυμία που φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών στο Ποτάμι θα περάσει μετά την ψήφισή της. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι τι θ’ απομείνει και τι θα πράξει εφεξής ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται ομολογουμένως σε δύσκολη θέση. Ο στόχος του για αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις εκλογές, όπως είχε αποφασιστεί στο πρόσφατο συνέδριο, θολώνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις, συνεπώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους… θ’ αφήσει.

Το κρίσιμο ερώτημα, είναι τι θ’ απομείνει και τι θα πράξει εφεξής ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται ομολογουμένως σε δύσκολη θέση

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει κρύψει ποτέ την καλή του σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, επιδιώκοντας και το κόμμα του να εκφράσει τις αρχές του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του. Εάν προκύψει πάντως μια τέτοια συνεργασία, το επίδικο θα είναι εάν θα σφραγιστεί πριν ή μετά τις εκλογές και υπό ποιες συνθήκες. Εάν, δηλαδή, θα συνεχίσει να υπάρχει το Ποτάμι ως αυτόνομος πολιτικός φορέας, με την επισήμανση εκ μέρους της οδού Πειραιώς ότι η στάση του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και το «ναι» που διευκολύνει την κυβέρνηση πάει πίσω τις όποιες συζητήσεις – που ήδη εξελίσσονταν παρασκηνιακά.

Ο αντίλογος πάντως είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης με τη στάση του φάνηκε συνεπής απέναντι σε όσα είχε διακηρύξει εξ αρχής για τη συμφωνία των Πρεσπών. Για τη θέση του αυτή, άλλωστε, αποχώρησε με εισήγησή του το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα, με την απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση και απελευθερώνει τους βουλευτές και τα στελέχη του να εκφράσουν διαφορετικές απόψεις και αποφεύγει τον κίνδυνο άμεσης διάλυσης του Ποταμιού, καθώς εάν το «ναι» στις Πρέσπες ήταν η επίσημη γραμμή, τότε ίσως οι Ψαριανός – Αμυράς θ’ άνοιγαν την πόρτα της εξόδου. Όπως ακριβώς έκανε ο κ. Δανέλλης, αλλά με αντίθετο προορισμό…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις