Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αμετακίνητος ο Τσίπρας για την… κεντροαριστερά – «Μηνύματα» τους διαφωνούντες

Τσίπρας
Φωτογραφία InTime News

Σαφές μήνυμα για «τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς» έστειλε χθες (03.03.2019) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους αντιδρούν –βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια-με το άνοιγμα που κάνει το κυβερνών κόμμα προς τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η αναφορά αυτή είναι μια έμμεση πλην σαφής απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε όσους διαφώνησαν δημόσια με την τοποθέτηση του Θάνου Μωραΐτη και του Αγγέλου Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα, βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για το προφίλ που θα πρέπει να έχουν οι προερχόμενοι από άλλα κόμματα.

«Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα θα υπάρξει μια σειρά από κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να ενισχυθεί το θέμα του προοδευτικού μετώπου μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που θα κάνουν προσωπικότητες άλλα και ομάδες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για την δημιουργία του προοδευτικού μετώπου ενάντια στο μαύρο μέτωπο της ακροδεξιάς.

Σήμερα (04.03.2019) πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκδήλωση την οποία  συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) της Λούκα Κατσέλη και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), με κεντρικό ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας.

Στην εκδήλωση στην οποία θα χαιρετίσει και ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινωθεί η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα, που έχει επιμεληθεί ο Πολ Ράσμουσεν, σοσιαλιστής και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, και η Λούκα Κατσέλη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Να θυμίσουμε ότι στη εκδήλωση αυτή είχε κληθεί και η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν εξ αρχής αρνητική στο να παραστεί στην εκδήλωση ενώ στην συνέχεια έβαλε εμπάργκο σε όλα τα μέλη του Κινήματος να μην πάρουν μέρος στην εκδήλωση αυτή. Έτσι τελικά ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρευρεθεί παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε απαντήσει θετικά.

Ενόψει των εξελίξεων στην κεντροαριστερά αποφασίστηκε, πάντως, να μην ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών καθώς το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές αναμένεται να ανανεωθεί ριζικά.

Φωτογραφία InTime News

Στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ υπήρξαν πάντως αναφορές από στελέχη των “53+” για την ανάγκη διεύρυνσης και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης φέρεται να επεσήμανε πως “οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες στη βάση προγράμματος που θα προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων”, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που πιέζει για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του.

Ακόμα αναφορές υπήρξαν από αρκετά στελέχη για τη στάση που κρατά η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας την “δορυφόρο” του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις