Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι απείλησαν τον Τσίπρα με αντιδημοψήφισμα!

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι απείλησαν τον Τσίπρα με αντιδημοψήφισμα!

Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Ελλάδα, όπως λέει, βρέθηκε μια ανάσα από το Grexit, περιγράφει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανασταδιάδης. Ήταν άλλωστε ένας από τους ηγέτες που έζησαν εκ των έσω τη δραματική Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου.

«Υπήρξαν στιγμές που η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων εξαντλείτο και ήταν έτοιμοι να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη», λέει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης, εκτιμώντας πως η στροφή του Αλέξη Τσίπρα έχει οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της σχέσης.

«Υπήρξαν στιγμές (…) δύσκολες για την Ελλάδα, αλλά και για μας. Στις οποίες φαινόταν να εξαντλείται η υπομονή των εταίρων μας. Ανεξαρτήτως λόγων», λέει ο πρόεδρος της Κύπρου και αποκαλύπτει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απειλήθηκε με αντιδημοψήφισμα.

«Οι αναφορές σε δημοψηφίσματα ή σε αποτελέσματα εκλογών τους δημιουργούσε εκνευρισμό. Πρόβαλαν και αυτοί την «απειλή» ότι μπορούμε να πάμε και εμείς σε δημοψήφισμα και να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά προκειμένου να μη συνεισφέρουμε στον βαθμό που θα θέλαμε στη διάσωση της Ελλάδας», αναφέρει.

Όπως σημειώνει όμως, όλα αυτά είναι ιστορία. «Σημασία έχει πλέον η διάγνωση και επιθυμία της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει με συνέπεια ό,τι έχει συνομολογήσει. Έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα σήμερα», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης και εκφράζει την άποψη πως «έχει αποκατασταθεί η σχέση και σταδιακά η εμπιστοσύνη ότι επιτέλους υπάρχει αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευθεί. Και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έξοδο από τα μνημόνια και, τελικά, από την κρίση».

Μετά την Κύπρο, που σιγά σιγά βγαίνει από το μνημόνιο, ο Νίκος Αναστασιάδης πιστεύει πως θα συμβεί το ίδιο και με την Ελλάδα, «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Αλλά, πέρα από αυτό, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει μια λύση σε έναν λαό που αποφασίζει με δημοψήφισμα», λέει.

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε