Πολιτική

Ανασχηματισμός: Πώς η έκπληξη με την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη μετατράπηκε σε ναυάγιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, να ήταν τελειωμένη υπόθεση εδώ και εβδομάδες, όμως, κανείς δεν φανταζόταν ότι λίγο πριν από την παράθεση των ονομάτων των νέων υπουργών, θα υπήρχε η πληροφορία ότι ένα πρόσωπο που δεν φανταζόταν κανείς, θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της ημέρας και ίσως και της εβδομάδας.

Η πληροφορία που μετέδωσε το newsit.gr λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ότι ο Ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτικής Προστασίας έσκασε σαν βόμβα.

Η είδηση, επιβεβαιώθηκε στις 11.00 ακριβώς, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωνε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και φυσικά, η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα γινόταν υπουργός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη… βόμβα

Περίπου 2,5 ώρες μετά έσκαγε η δεύτερη βόμβα. Μετά τις αντιδράσεις και το παρασκήνιο που αποκαλυπτόταν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Αποστολάκης ανακοίνωνε ότι τελικά υπαναχωρούσε από το «ναι» που είχε πει στον πρωθυπουργό.

Ακολούθησε μια από τις πιο σκληρές αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι χαρακτηρισμοί που ειπώθηκαν και από τις δυο πλευρές ήταν σκληροί και οδήγησαν σε μια αντιπαράθεση δίχως προηγούμενο.

Click4more: Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την… παρολίγο υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη – «Ο Σταλινισμός ζει»


Ο ανασχηματισμός που τόσο περίμεναν -τουλάχιστον στην κυβέρνηση- δεν “ακούστηκε” όσο επιθυμούσαν.
Τελικά, οδηγηθήκαμε στο “πάγωμα” του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει από την Τρίτη (31.08.202) νέο επικεφαλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το παρασκήνιο κατά Μαξίμου

Το βράδυ της Δευτέρας (30/08), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη για να συζητήσουν για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που θα αναλάμβανε.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αποστολάκης μιλούσαν στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ναύαρχο, του ζήτησε να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης του απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να δεχτεί να γίνει αναπληρωτής καθώς είχε ήδη διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στον Αλέξη Τσίπρα τηλεφώνησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης λίγο πριν κάνει τη δήλωση «βόμβα» πως δεν αποδέχεται τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις 11:00, όταν ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, πολλοί είχαν εκπλαγεί με την απόφαση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού.
Και ενώ στις 11:00, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λίγο πριν από τις 14:00 με μια δήλωσή του έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίησή του περιείχε τη βαρύτατη (ειδικά για έναν απόστρατο) λέξη “αποστασία”.

Click4more: Οικονόμου: «Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν άντεξε το bullying του ΣΥΡΙΖΑ» – «Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης»


«Πρόεδρε με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση γιατί αυτό το σχέδιο μπορεί μόνο έτσι να προχωρήσει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την αντίδρασή σας, συναίνεση δεν υπάρχει. Θα κάνω δήλωση που θα λέω ότι δεν αποδέχομαι την πρόταση», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης στον Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν το τηλεφώνημα που προηγήθηκε μιας πρωτοφανούς εξέλιξης στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Να ανακοινώνεται ένας νέος υπουργός, αλλά να παίρνει πίσω τη θετική του απάντηση στον πρωθυπουργό, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Δέσμευση για 7 νομοθετικές παρεμβάσεις στους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – Live η ομιλία του
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει προαναγγείλει ότι από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την «πολιτική αλλαγή και την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε»
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 7
Κυβερνητικές πηγές κατά Κουτεντάκη της ΕΛΑΣ: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει
«Ας μας εξηγήσει ο κ. Κουτεντάκης πώς γίνεται ένα πρόγραμμα που κοστολογείται ετησίως 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ο ίδιος τέσσερις φορές ρητώς ανέφερε»
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελόριζο: Μέσα στην επόμενη τετραετία πρέπει να έχουμε κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα – 37 έργα 27 εκατ. ευρώ
«Στόχος είναι να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε «τα νέα παιδιά, οι νέοι Καστελλοριζιοί, να μπορούν να ζήσουν και να προκόψουν εδώ στον τόπο τους»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο 73
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: Η παραδοχή του τομεάρχη Οικονομικών της ΕΛΑΣ ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης
«Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε, τουλάχιστον τέσσερις φορές, ότι τα περιβόητα 7,5 δισ. είναι ετήσιες δαπάνες και όχι η κοστολόγηση του προγράμματος τετραετίας, όπως ψευδώς είχε ισχυριστεί ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη»
Παύλος Μαρινάκης