Πολιτική

Ανασχηματισμός: Πώς η έκπληξη με την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη μετατράπηκε σε ναυάγιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, να ήταν τελειωμένη υπόθεση εδώ και εβδομάδες, όμως, κανείς δεν φανταζόταν ότι λίγο πριν από την παράθεση των ονομάτων των νέων υπουργών, θα υπήρχε η πληροφορία ότι ένα πρόσωπο που δεν φανταζόταν κανείς, θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της ημέρας και ίσως και της εβδομάδας.

Η πληροφορία που μετέδωσε το newsit.gr λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ότι ο Ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτικής Προστασίας έσκασε σαν βόμβα.

Η είδηση, επιβεβαιώθηκε στις 11.00 ακριβώς, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωνε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και φυσικά, η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα γινόταν υπουργός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη… βόμβα

Περίπου 2,5 ώρες μετά έσκαγε η δεύτερη βόμβα. Μετά τις αντιδράσεις και το παρασκήνιο που αποκαλυπτόταν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Αποστολάκης ανακοίνωνε ότι τελικά υπαναχωρούσε από το «ναι» που είχε πει στον πρωθυπουργό.

Ακολούθησε μια από τις πιο σκληρές αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι χαρακτηρισμοί που ειπώθηκαν και από τις δυο πλευρές ήταν σκληροί και οδήγησαν σε μια αντιπαράθεση δίχως προηγούμενο.

Click4more: Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την… παρολίγο υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη – «Ο Σταλινισμός ζει»


Ο ανασχηματισμός που τόσο περίμεναν -τουλάχιστον στην κυβέρνηση- δεν “ακούστηκε” όσο επιθυμούσαν.
Τελικά, οδηγηθήκαμε στο “πάγωμα” του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει από την Τρίτη (31.08.202) νέο επικεφαλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το παρασκήνιο κατά Μαξίμου

Το βράδυ της Δευτέρας (30/08), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη για να συζητήσουν για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που θα αναλάμβανε.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αποστολάκης μιλούσαν στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ναύαρχο, του ζήτησε να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης του απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να δεχτεί να γίνει αναπληρωτής καθώς είχε ήδη διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στον Αλέξη Τσίπρα τηλεφώνησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης λίγο πριν κάνει τη δήλωση «βόμβα» πως δεν αποδέχεται τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις 11:00, όταν ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, πολλοί είχαν εκπλαγεί με την απόφαση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού.
Και ενώ στις 11:00, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λίγο πριν από τις 14:00 με μια δήλωσή του έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίησή του περιείχε τη βαρύτατη (ειδικά για έναν απόστρατο) λέξη “αποστασία”.

Click4more: Οικονόμου: «Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν άντεξε το bullying του ΣΥΡΙΖΑ» – «Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης»


«Πρόεδρε με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση γιατί αυτό το σχέδιο μπορεί μόνο έτσι να προχωρήσει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την αντίδρασή σας, συναίνεση δεν υπάρχει. Θα κάνω δήλωση που θα λέω ότι δεν αποδέχομαι την πρόταση», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης στον Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν το τηλεφώνημα που προηγήθηκε μιας πρωτοφανούς εξέλιξης στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Να ανακοινώνεται ένας νέος υπουργός, αλλά να παίρνει πίσω τη θετική του απάντηση στον πρωθυπουργό, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 7
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 48
ΝΔ: Μαρινάκης, Παπαστεργίου, Ρωμανός ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των ψηφοδελτίων – «Μπαράζ» περιοδειών από γαλάζια στελέχη
«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο δρόμο μέχρι τις εκλογές του 2027» δηλώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα μετέχει συντεταγμένα όλη η ΝΔ
Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη λειτουργία του gov.gr 11
Crash test για Τσίπρα, Καρυστιανού και Ανδρουλάκη: ΕΛΑΣ, Ελπίδα και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη 2η θέση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη «μεγάλη εικόνα» καταγράφεται μια σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το νέο τρίγωνο της αντιπολίτευσης αναζητά ακόμη σαφές πολιτικό αφήγημα
Οι Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού και Νίκος Ανδρουλάκης 115
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού