Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση

– Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
– Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη η Κατερίνα Παπακώστα
– Στο Μακεδονίας – Θράκης η Κατερίνα Νοτοπούλου
– Στο Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Καλογήρου, στο Ναυτιλίας ο Φώτης Κουβέλης
– Ο Αλέξης Χαρίτσης διάδοχος του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα τηλέφωνα των προς υπουργοποίηση στελεχών είχαν αρχίσει να χτυπούν από νωρίς με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής τους γραμμής. Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 18:00 από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Συναντήσεις επί συναντήσεων έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου με την κα Γεροβασίλη να δέχεται (και να αποδέχεται τελικά) πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως μεταδίδαμε και τις προηγούμενες ημέρες, δεν αναμένονται αλλαγές στα άλλα κορυφαία υπουργεία με εξαίρεση εκείνο του Εσωτερικών αφού μετά την μετακίνηση Σκουρλέτη στο κόμμα και στην θέση του γραμματέα μένει ακέφαλο. Νέα είσοδος και αυτή της Κατερίνας Παπακώστα η οποία έδωσε σήμερα τα χέρια με τον Πάνο Καμμένο.

Όλες οι πληροφορίες και οι εξελίξεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό στο liveblogging του newsit.gr

Οι αμετακίνητοι

Εκτός από τον Πάνο Καμμένο, στη λίστα με τους «αμετακίνητους» του ανασχηματισμού είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς επίσης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά καιο Νίκος Κοτζιάς.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να αντικατασταθεί από το υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Γαβρόγλου. Εκτός υπουργικού αναμένεται να βρεθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Νεκτάριο Σαντορινιό να «προάγεται» στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας. Εκτός φέρεται και ο Βαγγέλης Αποστόλου (σ.σ. Αγροτικής Ανάπτυξης), αντίθετα από τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη που βρίσκονται σε τροχιά επιστροφής στο κυβερνητικό σχήμα.

Σίγουρη θεωρείται η αντικατάσταση της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, με τον υφυπουργό Κώστα Στρατή να τη διαδέχεται. Αλλαγή και μάλιστα με πρόσωπο – έκπληξη εξετάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Σταύρο Κοντονή να αποχωρεί. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ιδανική επιλογή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά ο υπουργός Επικρατείας δεν θα μετακινηθεί. Ακούστηκε επίσης το όνομα του καθηγητή Γιώργου Σωτηρέλλη.

Δεδομένη θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση νέων ανθρώπων. Στη σχετική λίστα υπάρχουν τα ονόματα της Κατερίνας Νοτοπούλου, της Ράνιας Σβίγγου, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Κώστα Στάικου αλλά και ενός δημοσιογράφου από τη γενιά των 45αρηδων. Δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση (υπάρχει συζήτηση να συσταθεί υπουργείο Επενδύσεων), του Δημήτρη Λιάκου, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Γιώργου Βασιλειάδη και του Δημήτρη Παπαγιαννάκου.

Στο τραπέζι παραμένουν πάντα τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακόπουλου, ενώ εξασθενεί, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθούν οι Γιάννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας, ενώ ο Χάρης Παμπούκης φέρεται να διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις