Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αναθεώρηση Συντάγματος: Μια νίκη και μια ήττα για τη Νέα Δημοκρατία

Νέα Δημοκρατία
Φωτογραφία InTime News

H διαφαινόμενη υπερψήφιση των αλλαγών στο άρθρο 32 του Συντάγματος, με την οποία θα καταργηθεί οριστικά η προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φέρνει εύλογη ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία.

Και τούτο διότι αποτρέπεται οριστικά το σενάριο «δεξιάς παρένθεσης», δηλαδή το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2020 και ν’ ανακόψει μέσα σε λίγους μόνο μήνες την κυβερνητική της πορεία – εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει, βέβαια, τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ιδιαίτερη αξία έχει για τη Νέα Δημοκρατία ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά μία τακτική νίκη της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προέκυψε ύστερα από την «ντρίπλα» της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι προκλήθηκε αναστάτωση στο κυβερνών κόμμα από αυτή την πρωτοβουλία της ΝΔ κι ως την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτό ακόμη και το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει… τη δική του πρόταση, με τέτοιες σκέψεις να διατυπώνονται ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας (π.χ. από τον Σταύρο Κοντονή).

Όλα δείχνουν, όμως, ότι επικράτησαν ώριμες σκέψεις και κυρίως η ανάγκη να μη φανεί ανακόλουθος με τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην παραδεχθεί με την τυχόν καταψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων και τη διατήρηση των σεναρίων της «δεξιάς παρένθεσης» την ήττα του στις επερχόμενες εκλογές. Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και στη χθεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα, δίνει μεγάλη σημασία στην επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κι ιδιαίτερα στην αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας ότι το κόμμα του μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο, αφήνει πικρή γεύση στη ΝΔ για την απόρριψη της πρότασής της για το άρθρο 16 και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως τόνισε, άλλωστε, κατ’ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χάθηκε η ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς, αφού οποιαδήποτε νέα αλλαγή στο Σύνταγμα δεν θα γίνει νωρίτερα από την επόμενη δεκαετία, όπως προβλέπεται από την ίδια την αναθεωρητική διαδικασία.

Δυσφορία υπάρχει, επίσης, στη Νέα Δημοκρατία και για την απόρριψη των προτεινόμενων αλλαγών στο άρθρο 24 για τον ορισμό του δάσους και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών απέναντι στην καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, αφού η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην πρώτη ψηφοφορία πέρασε οριακά με 151 ψήφους κι αφού πρώτα χρειάστηκε επανακαταμέτρηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις