Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανατροπή! Παπαχριστόπουλος κατά ΣτΕ για τα Θρησκευτικά – Φίλης: Εκτός Συντάγματος η απόφαση

Παπαχριστόπουλος Φίλης Θρησκευτικά

Ίσως δεν θα περίμεναν πολλοί έναν βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να τοποθετείται αρνητικά για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στα Θρησκευτικά. Κι όμως, εκφράζοντας προσωπική άποψη όπως είπε, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στήριξε τον Νίκο Φίλη.

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τόνισε πως «είμαι υπέρ των απόψεων του Φίλη, για ανεξιθρησκεία μιλάμε». «Σέβομαι την απόφαση του ΣτΕ. Άλλο σέβομαι, άλλο έχω δικαίωμα να την κριτικάρω. Προσωπική μου άποψη», τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Και μίλησε για υπέρβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, εξέφρασε και την αντίθεσή του με ακόμη μια δικαστική απόφαση που έχει προκαλέσει σάλο: την αθώωση του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου για τις εξοργιστικές δηλώσεις του κατά των ομοφυλόφιλων.

«Διαφωνώ με αυτό που έγινε στην Αιγιάλεια. Νομίζω ότι είναι ακραίες οι θέσεις του (σ.σ. του Αμβρόσιου) και σας μιλά ένας άνθρωπος που είναι χριστιανός ορθόδοξος».

Δείτε τι είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Φίλης: Το σχολείο δεν είναι κατηχητικό

Της απόφασής του υπερασπίστηκε και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1. Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «εκτός Συντάγματος» την απόφαση του ΣτΕ. Και τόνισε ότι το σχολείο δεν είναι κατηχητικό.

Όπως είπε, το Σύνταγμα μιλάει για διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης.

Μίλησε επίσης για ακραίους κύκλους που ήθελαν να επιστραφούν τα βιβλία των Θρησκευτικών, αλλά κάτω το 1% των γονιών το έκαναν. Επανέλαβε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και τόνισε πως δάσκαλοι και γονείς έχουν «αγκαλιάσει» το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Δεν πρέπει να γίνει πογκρόμ (κατά της Εκκλησίας» είπε ο Νίκος Φίλης και επεσήμανε ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. «Είναι δυνατόν το Σύνταγμα να έχει αναφορά στην Αγία Τριάδα στην επικεφαλίδα του; Αυτό είναι κατάλοιπο άλλης εποχής που γινόταν αναφορά στον βασιλέα».

Ο Τσίπρας έκανε ό,τι δημοσίως αξίωσε ο Αρχιεπίσκοπος

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο θέμα της απομάκρυνσής του από το υπουργείο Παιδείας. Είπε ότι τότε ο πρωθυπουργός «έκανε την επιλογή του. Την επιλογή που δημοσίως αξίωσε ο Αρχιεπίσκοπος». «Δεν μου αφήνει καμία πικρία», έσπευσε να προσθέσει.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση ήθελε τότε μια ηρεμία σε σχέση με την Εκκλησία. Ήταν αναγκασμένη να απαντήσει στην επιθετικότητα της εκκλησιαστικής ηγεσίας».

«Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε το άλλοθι της τρόικας, δεν μπορούμε να έχουμε το άλλοθι του Ιερώνυμου στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την παρουσία του Πάνου Καμμένου στη συνάντηση που είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού και τον Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Δείτε τι είπε ο Νίκος Φίλης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις