Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

ΑΝΕΛ κατά Κοτζιά για συμφωνία των Πρεσπών: Να μη μας υπολογίζει στην ψηφοφορία της Βουλής

ΑΝΕΛ κατά Κοτζιά για συμφωνία των Πρεσπών: Να μη μας υπολογίζει στην ψηφοφορία της Βουλής
φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Σκληρή απάντηση των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών για τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων για την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο
– Ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει προσωπικές τις απόψεις Κοτζιά και παραπέμπει στα όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος
– Παράλληλα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκαθαρίζουν τη θέση τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν συμφωνία για το Σκοπιανό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία

“Στο ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας των Πρεσπών και για τη διαδικασία ψήφισής του, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις”. Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην FAZ.

Ο κ. Τοσουνίδης επισημαίνει ακόμα ότι “η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή του βίου της, τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενων κομμάτων, των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζεται επισήμως διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μεταφέρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα”.

Τέλος τονίζει πως “η θέση των ΑΝΕΛ και της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού κράτους”.

Γιατί επιτίθενται οι ΑΝΕΛ στον Κοτζιά

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η αναγκαία πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους”, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς στην γερμανική εφημερίδα FAZ.

Και συνέχισε: “Επιδιώκουμε μεν για πολιτικούς λόγους μία πλειοψηφία μεγαλύτερη των 150 ψήφων, όμως τυπικά από νομικής απόψεως δεν δεσμευόμαστε από αυτήν. Με άλλα λόγια: Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης – άνθρωποι μπορεί να… πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους”.

“Μέτρησα ακριβώς. Ισχύει ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Επιπλέον υπάρχει το κόμμα Ποτάμι, στο οποίο δεν βρίσκουν βεβαίως καλή τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές του, οπωσδήποτε όμως κάποιοι εξ αυτών”, εξήγησε.

Συμφωνία “αριστούργημα”

“Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής”, είπε ακόμα ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

“Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει όχι. Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις