Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ανοιξε η πόρτα των εκλογών μετά τη συνέντευξη Τσίπρα – Tι σχεδιάζουν τα κόμματα

Ανοιξε η πόρτα των εκλογών μετά τη συνέντευξη Τσίπρα – Tι σχεδιάζουν τα κόμματα

Αν είχαμε εκλογικά βιβλιάρια θα έπρεπε να αρχίσουμε να τα ξεσκονίζουμε. Ο «κύβος ερρίφθη» για τις εκλογές και αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, καθώς και από τη συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον ANT1 την Τρίτη το βράδυ.

Οι όποιες γέφυρες υπήρχαν με την Αριστερή Πλατφόρμα γκρεμίστηκαν και φαντάζομαι δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση και η ομαλή και ειλικρινής πολιτική συνεργασία με κάποιον που του καταλογίζεις ότι διαπράττει λαθροχειρίες σε βάρος σου.

Μένει το ξεκαθάρισμα στην Κεντρική Επιτροπή την οποία έστω και με οριακή πλειοψηφία ελέγχουν οι Προεδρικοί (μπορεί να μαζεύτηκαν 108 υπογραφές έναντι 201 μελών) σε κείμενο κατά της συμφωνίας, αλλά δεν συμφωνούν, όπως λένε στου Μαξίμου, όλοι να συμπορευτούν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και να ελέγξουν το κόμμα με αρχηγό τον Λαφαζάνη).

Το συνέδριο θα επισημοποιήσει το διχασμό και τις διαφορετικές πορείες. Οι διαφωνούντες δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από τη βουλευτική έδρα, αλλά μάλλον θα επιλέξουν τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού με εκπροσώπηση και στη Βουλή, χάρη στον αριθμό των βουλευτών που διαθέτουν.

Στο σημείο αυτό στελέχη που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι οι αποχωρούντες με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει θα έπρεπε να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα.  Πάντως, ο ακριβής χρόνος των εκλογών θα καθοριστεί από το πόσο θα επιδράσει στην εικόνα του Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση Βαρουφάκη και η ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο πρωθυπουργός αποδειχτεί ανθεκτικός στην κοινή γνώμη, τότε οι εκλογές θα γίνουν το Νοέμβριο ύστερα από τη συμφωνία για το χρέος, γιατί έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να ισχυριστεί και να υποστηρίξει ότι πέτυχε μία καλή συμφωνία η οποία μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρόνος θα συντμηθεί ώστε να περιοριστούν οι φθορές και κατ΄ επέκταση οι απώλειες.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα, σύμφωνα με προτάσεις, αναμένεται να επιχειρήσει να διεμβολίσει τον κεντρώο χώρο με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να υποστεί μία νέα αιμορραγία που ενδεχομένως δεν θα του επιτρέψει να μπει στη Βουλή.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να τελεσφορήσουν τώρα προσπάθειες συνεργασιών που δεν είχαν καταλήξει πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Τουλάχιστον τέτοιες εισηγήσεις γίνονται και τέτοια σενάρια εκπονούνται.
Στους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς λαμβάνεται υπόψη και η πόλωση που θα εκδηλωθεί και θα έχει σαν αποτέλεσμα το φαινόμενο της λεηλασίας που υφίστατο η Αριστερά στο παρελθόν. Τώρα το θύμα θα είναι ο παλιός θύτης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Για τον Αλέξη Τσίπρα το καθοριστικό στοιχείο είναι, όπως προαναφέραμε, η αντοχή της εικόνας του στην κοινή γνώμη. Αυτό έχει κατανοήσει πλήρως η Νέα Δημοκρατία και αναδιατάσσει την επικοινωνιακή της τακτική βάζοντας στο κέντρο του κάδρου τον πρωθυπουργό.

Επιχειρεί και θα επιχειρεί με κάθε τρόπο να τον αποδομήσει με αιχμή του δόρατος την υπόθεση Βαρουφάκη. Ηδη έχει αρχίσει να προβάλλει το σχήμα ότι υπάρχουν οι καθαροί και διάφανοι, όπως η ομάδα Λαφαζάνη, τους οποίους κατανοεί και σέβεται και οι άλλοι υπό τον Τσίπρα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και στους οποίους επιτίθεται καταλογίζοντας όλες τις ευθύνες για τη διαπραγμάτευση και τις συνέπειές της.

Παράλληλα, ο κύριος Μεϊμαράκης βλέποντας τις εκλογές να πλησιάζουν φροντίζει να κάνει ανοίγματα σε όλες τις δυνάμεις της παράταξής του, ακόμα και στον Πανο Καμμένο, επιχειρώντας να τη συσπειρώσει όσο μπορεί ώστε να πετύχει ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει και τον ίδιο να παραμείνει στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Επιχειρεί επίσης ανοίγματα προς το κέντρο και επιστροφή στο μεσαίο χώρο που είχε κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Κώστα Καραμανλή. Ετσι, το επόμενο διάστημα θα δούμε από τη Νέα Δημοκρατία να κλιμακώνεται μία σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού με ταυτόχρονο τονισμό χαρακτηριστικών που παραπέμπουν στο μεσαίο χώρο.

Η επίθεση στο πρωθυπουργό εν τοις πράγμασι θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτή η συμπόρευση στη Βουλή και η υπερψήφιση της τελικής συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό πως και από αυτή τη συμφωνία επιχειρεί να πάρει αποστάσεις η αξιωματική αντιπολίτευση και να μεταθέσει όλες τις ευθύνες στον Τσίπρα κατ΄ αρχάς και στον Καμένο.

Για τον δεύτερο αναμένεται, λένε οι πληροφορίες να πέσουν οι τόνοι σε μία προσπάθεια να ανοίξει η πόρτα της επιστροφής μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την αρχηγία της Ν.Δ. Οι ίδιοι φόβοι, δηλαδή της συνέχισης της ψήφισης στη Βουλή, ισχύουν πολύ περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ το οποίο κινδυνεύει με κοινοβουλευτική εξαφάνιση.

Τα στελέχη του μετά τη ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέπουν ότι ο νέος υπό τον Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί προς τον κεντρώο χώρο για να διευρύνει την επιρροή του και σε συνδυασμό με την κίνηση Μεϊμαράκη προς το μεσαίο χώρο, το κόμμα τους θα βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες και ο κίνδυνος να βρεθεί εκτός Βουλής μεγαλώνει καθημερινά.

Το αν θα αντιδράσουν καλώντας και τον Γιώργο Παπανδρέου για επανασυγκόλληση (υπάρχουν τέτοιες ιδέες και εισηγήσεις) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση του φαινόμενου Τσίπρας στο χώρο τους.
Από την πλευρά του “Το Ποτάμι” κινούμενο στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα επιδιώξει ακόμα πιο καθαρά να εκφράσει αυτές τις απόψεις και ιδέες προβάλλοντας τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό, καθώς και την υπευθυνότητα που έδειξε προτάσσοντας τη σωτηρία της πατρίδας από το κομματικό συμφέρον.

Πρόκειται για ένα σχήμα που συγκινεί μεγάλη μερίδα πολιτών που φλερτάρουν με την ιδέα της αποχώρησης από τους παλιούς κομματικούς σχηματισμούς.

Στο «Ποτάμι» είναι αρκετοί εκείνοι βλέπουν πως πρέπει το κόμμα τους να παγιώσει τη θέση του και να καταστεί η δύναμη που μετεκλογικά θα ρυθμίσει τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, αφού εκτιμούν ότι η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι εφικτή η μετεκλογική συνεργασία αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η επιρροή του θα εξαρτηθεί επίσης από τη διατήρηση η μη της σημερινής εικόνας του Αλέξη Τσίπρα και της αποδοχής του από την κοινή γνώμη. Αν αυτή παραμείνει πολύ υψηλή τότε δύσκολα ¨Το Ποτάμι” θα καταφέρει να διευρύνει την εκλογική του επιρροή και να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Η Αριστερή Πλατφόρμα και όσοι συνοδοιπορήσουν μαζί της θα στοχεύσουν ουσιαστικά στο ριζοσπαστικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στους πολίτες που τάσσονται υπέρ της επιστροφής της χώρας στη δραχμή, κοινό που δεν αποκλείεται να διευρυνθεί αν οι δανειστές επιμείνουν σε πάρα πολύ σκληρά μέτρα ή δεν δεχτούν να συμφωνήσουν για τη ρύθμιση του χρέους πριν από το Νοέμβριο.

Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε τη μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί ο Τσίπρας δεν φαίνεται να διέπεται από πολιτικές αυτοκτονικές τάσεις. Και μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι επιθυμητή από τη Νέα Δημοκρατία και τις άλλες δυνάμεις που ψηφίζουν υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν είναι από τον Τσίπρα ο οποίος επιθυμεί με τις εκλογές να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αποδοχή από την κοινή γνώμη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε