Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διάγγελμα Τσίπρα απόψε!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για μέτρα που αφορούν τους αδύναμους
– Η Βουλή τίθεται σε… συναγερμό, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού
– Αναμένεται “βροχή” νομοσχεδίων που θα κατατεθούν μέχρι να κλείσει για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κάνει διάγγελμα απόψε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για μέτρα που αφορούν τους αδύναμους.

Η Βουλή τίθεται σε… συναγερμό, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μέχρι το κλείσιμο των Χριστουγέννων, καθώς αναμένεται “βροχή’ νομοσχεδιών που θα κατατεθούν.

Το πρώτο εξ αυτών υπό τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)» του υπουργείου Εργασίας, κατατέθηκε ήδη και έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως “επείγον”, γεγονός που σημαίνει ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα με fast track διαδικασίες.

Με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο επεκτείνεται μεταξύ άλλων από την 1/1/2017 η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας από 30 μικρούς και μεσαίους δήμου που εφαρμόζεται σήμερα. Το κόστος εκτιμάται στα 760 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελούμενων και προβλέπεται ότι “στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό” εντάσσονται εφεξής και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Επίσης, περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση όσων υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο θεσπίζεται ενιαίος οργανωτικός σχηματισμός με την επωνυμία «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής» με αντικείμενο το σχεδιασμό, την ενημέρωση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, το οποίο θα δρα μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας κι όσων υπουργείων ασκούν κοινωνική πολιτική.

Για το σκοπό αυτό ως φορέας λήψης τελικών αποφάσεων ορίζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΝΣΚΟΙΠ).

Για τον εν λόγω “Εθνικό Μηχανισμό” μάλιστα συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας δύο νέες Διευθύνσεις και έξι Τμήματα, για τη στελέχωση των οποίων προβλέπονται 39 θέσεις μόνιμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων που μπορούν να γίνουν και με απόσπαση ή μετάταξη.

Βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ πάντως η σύσταση των συγκεκριμένων θέσεων υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 864.000 ευρώ για την κάλυψή τους μέσω αποσπάσεων και 24.000 ευρώ επιπλέον για τα λειτουργικά έξοδα.

Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται για άλλη μια φορά και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποία υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους.

Για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για παράδειγμα το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται για τους ασφαλισμένους σε 6,67% από 1/1/2017 και των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016 – ποσοστό το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως από 1/1/2017 κι έπειτα ώστε 1/1/2020 να ανέλθει στο 13,33%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ορίζεται ότι η ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα καταργείται από 1/1/2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων και νυν Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι διατάξεις για την προσαύξηση της σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο ΕΕΤΑ από 1/1/2015 έως και 12/5/2016.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο επιλαμβάνεται επιπλέον της διαδικασίας ρύθμισης των μέχρι 31/12/2016 οφειλών του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ προς τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και το ΕΤΕΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε