Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αντρέ Ριζόπουλος: Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, που ο πατέρας του είχε κρατηθεί στην ίδια φυλακή με την ευρωβουλευτή

Αντρέ Ριζόπουλος: Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, που ο πατέρας του είχε κρατηθεί στην ίδια φυλακή με την ευρωβουλευτή

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμό από το Κατάρ και την εμπλοκή της Εύας Καϊλής έχει φέρει τα πάνω-κάτω τόσο στον πολιτικό κόσμο των Βρυξελλών, όσο και της Αθήνας. Οι πληροφορίες φεύγουν με το σταγονόμετρο, ενώ τα ΜΜΕ έχουν επικεντρωθεί πολύ και στον Andre Risopoulos (Ανδρέα Ριζόπουλο), τον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο στο Βέλγιο που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. 

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ, έχει τρεις δικηγόρους: τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος είναι ο δικηγόρος της οικογένειας της εδώ στην Ελλάδα και άλλους δύο στο Βέλγιο. Ένας εκ των δύο είναι Andre Risopoulos (Ανδρέας Ριζόπουλος), με ελληνική καταγωγή, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά του. 

Ο Andre Risopoulos (Ανδρέας Ριζόπουλος) είναι γνωστός δικηγόρος στις Βρυξέλλες και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Βελγικής πρωτεύουσας. Ασκεί το επάγγελμα από το 1982, ενώ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το επιχειρηματικό ποινικό δίκαιο. 

Το βαρύ βιογραφικό του Andre Risopoulos

Ο γνωστός δικηγόρος των Βρυξελλών – όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του – υπερασπίζεται, πάντα με διακριτικότητα, επιχειρηματίες, μάνατζερ, δημόσιους λειτουργούς, σε δίκες που συχνά παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, ενώ παρέχει συμβουλές και σε εταιρείες.

Ο Andre Risopoulos (Ανδρέας Ριζόπουλος) από το 2004, διδάσκει στο Solvay Brussels School και τακτικά κάνει δημοσιεύσεις σε νομικά περιοδικά. Συμμετέχει επίσης ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια, κυρίως για το ξέπλυμα χρήματος και το ποινικό φορολογικό δίκαιο.

Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου του Τάγματος στις Βρυξέλλες και για τρία χρόνια άσκησε τα καθήκοντα του διοικητή του Τάγματος των γαλλόφωνων και γερμανόφωνων δικηγόρων, υπεύθυνος για το ποινικό τμήμα, τα δικαιώματα υπεράσπισης και την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Το 2020, ο Andre Risopoulos (Ανδρέας Ριζόπουλος) ορίστηκε μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης (CSJ), ενός οργάνου που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επιλογή και τον διορισμό των δικαστών, παρακολουθεί τη λειτουργία του δικαστικού σώματος μέσω ελέγχων, ειδικών ερευνών και εξέτασης καταγγελιών και εκδίδει γνωμοδοτήσεις για τη γενική λειτουργία και οργάνωση του δικαστικού σώματος. 

Δείτε βίντεο:

Ο πατέρας του είχε κρατηθεί στην ίδια φυλακή με την Εύα Καϊλή

Ο Andre Risopoulos (Ανδρέας Ριζόπουλος) όπως φαίνεται ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τα βήμα του πατέρα του Basile-Jean Risopoulos, που ήταν επίσης δικηγόρος. 

Εκτός από τη δικηγορία, ο Basile-Jean Risopoulos, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών το 1997, ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική, καθώς ήταν μέλος στη Γερουσία από το 1968 έως το 1974. Σπούδασε στο Université libre de Bruxelles, ιστορία και νομική και από τα 19 του άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. 

Από το 1940 έως το 1942, εργάστηκε ως καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε το πτυχίο του στην ιστορία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Νομική. Ωστόσο δεν άρχισε αμέσως να εργάζεται ως δικηγόρος.  Το 1942 εντάχθηκε στον Μυστικό Στρατό πριν συλληφθεί από τις γερμανικές Αρχές. Πέρασε επτά μήνες στις φυλακές Saint-Giles, εκεί δηλαδή όπου οδηγήθηκε αρχικά και η Εύα Καϊλή, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη φυλακή Merksplas, απ’ όπου δραπέτευσε.

Ο Basile-Jean Risopoulos διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέων από το 1961 έως το 1962 και γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου του Βελγίου από το 1963 έως το 1965.

Συνέχισε να εργάζεται ως δικηγόρος και παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική. 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις