Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανυποχώρητη η “Αυγή” για το πρωτοσέλιδο – Οι πρώτες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Ανυποχώρητη η “Αυγή” για το πρωτοσέλιδο – Οι πρώτες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Στην… αντεπίθεση πέρασε η εφημερίδα “Αυγή“, με ανάρτηση στην ηλεκτρονική της έκδοση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρωτοσέλιδό της που δείχνει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό και τίτλο “Δεν είναι αθώοι”.

Στην ανάρτηση της, εμφανίζεται ανυποχώρητη, στέλνοντας μάλιστα μήνυμα στο κυβερνών κόμμα να μην παραχαράσσει την Ιστορία. 

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: “Αγανάκτησε η Νέα Δημοκρατία, επειδή η Αυγή αρνείται να της πιστώσει την “τεράστια” συμβολή στην εξουδετέρωση της ναζιστικής συμμορίας. Δεν υιοθετεί δηλαδή ένα ηρωικό αλλά εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο αφήγημα που τα κυβερνητικά διαφημιστικά επιτελεία περιφέρουν μέσω της λίστας Πέτσα, τόσο μανιωδώς που κοντεύουν να το πιστέψουν και τα ίδια.

Click4more: ΝΔ κατά Αυγής: Το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πρακτικές Γκέμπελς

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αρνήθηκαν να δείξουν αδιαφορία, απάθεια ή ανοχή απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ξέπλυναν τους μαχαιροβγάλτες με τις αρβύλες, δικαιολόγησαν τα κίνητρα και τις ενέργειές τους, επιχείρησαν να τους ενσωματώσουν πολιτικά, τους χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και τους αποκάλεσαν με τα μικρά τους ονόματα. Γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που συνυπήρξαν και εξακολουθούν να συνυπάρχουν με την ΧΑ στα συλλαλητήρια του μίσους για το Μακεδονικό, και στα όργια βίας από τα οποία συνοδεύτηκαν, καθώς και στις ρατσιστικές κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων. Δεν ήταν η Αριστερά με τον Κασιδιάρη στα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες, ούτε με τον Λαγό στον Έβρο. Λιγότερο θράσος λοιπόν.

Ο κόσμος λοιπόν τα γνωρίζει αυτά. Εμείς απλώς τα υπενθυμίζουμε. Τις υποδείξεις ας τις κάνει η ΝΔ στα μέσα της λίστας Πέτσα. Αυτά που παλιότερα δόξαζαν την ΧΑ για την κοινωνική της προσφορά και τα αιρετικά της τατουάζ και σήμερα αποθεώνουν την ΝΔ για την αδιάλλακτη αντιφασιστική της στάση. Λίγη ντροπή γιατί ο κόσμος θυμάται. Και μην παραχαράσσετε την Iστορία”.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για προσπάθεια συκοφαντίας της “Αυγής” κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για το εξώφυλλο

Όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος: “Με πρωτοφανή συντονισμό, η Ν.Δ. και οι καλοθελητές της λίστας Πέτσα προσπαθούν να συκοφαντήσουν την «Αυγή», την Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες για σχέσεις με τους νεοναζί εγκληματίες. Φανερώνουν έτσι ότι το βασικό τους άγχος ποτέ δεν ήταν η καταδίκη των νεοναζί.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω της διεξαγωγής της δίκης, είχε χαρακτηριστικά πει “η Χ.Α. είναι σαν να μην υπάρχει” και είχε χρησιμοποιήσει ξανά τη θεωρία των δύο άκρων. Δήλωση για την οποία πανηγύριζαν οι υπόδικοι τότε νεοναζί. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τα συγκροτήματα που συστηματικά ξέπλεναν τους νεοναζί, με στημένα ρεπορτάζ για προστασία ηλικιωμένων στα ΑΤΜ.

Η ΝΔ., που βρέθηκε με τους νεοναζί στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που λίγες μέρες πριν από την απόφαση διόρισε παράνομα την Ζαρούλια στη Βουλή και που ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά συνομιλούσε με τους Χρυσαυγίτες, καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτική.

Ο λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι ξέπλεναν τους νεοναζί”.

Την αντίθεσή τους με το πρωτοσέλιδο της “Αυγής”, εξέφρασαν μέσω των προσωπικών τους προφίλ στο Facebook, οι Δημήτρης Χριστόπουλος και Αντώνης Λιάκος.

Πρώτος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος τόνισε ότι “όπως νουνεχείς δεξιοί άνθρωποι, πρέπει να καταδικάζουν την βουρκώδη σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το έτερο άκρο της Χρυσής Αυγής, έτσι σώφρονες αριστεροί πρέπει να καταδικάζουν την αντίδραση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασύρει το “δεν είναι αθώοι” για τους δύο τελευταίους πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας”.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο συνέχισε λέγοντας: “Το να καταδικάζεις μόνο τα φάουλ του αντιπάλου είναι βολικό. Στα δικά σου φάουλ δοκιμάζεται η πολιτική σου αξιοπιστία. Ειδάλλως, σε αυτήν την κλωτσοπατινάδα, η πολιτική αναβάπτιση της Άκρας Δεξιάς καιροφυλακτεί. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το λόγο μας. Ανυπέρθετη προτεραιότητα σήμερα ο θρυματισμός της Χρυσής Αυγής και όχι ανέφελοι συμψηφισμοί. Ο αντιφασισμός είναι ο κατεξοχήν υπαρξιακός αγώνας της Αριστεράς. Πάντα ήταν. Είναι κρίμα να τον ισοπεδώνει με ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς”.

Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για…

Gepostet von Antonis Liakos am Samstag, 10. Oktober 2020

Λίγο αργότερα, τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Αντώνης Λιάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση”.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:
“Το σύνθημα “δεν είναι αθώοι” έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου.

Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής. Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος “δεν είναι αθώοι” απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς.

Η πολιτική, όπως και η αναζήτηση ιστορικών ευθυνών δεν γίνεται με όρους ένοχος-αθώος, ούτε με λογική αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Ένα πράγμα οι ποινικές ευθύνες, ένα εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και αιτίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα αριστερά έντυπα και οι προοδευτικοί πολίτες να ακολουθήσουν, έστω αμυνόμενοι, το παράδειγμα του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Εκφράζει ένα κόσμο που στα προηγούμενα χρόνια συναγωνιζόταν σε ένα δεξιό εικονοκλαστισμό – και βυθίζεται τώρα στον φανατισμό και τη ρυπαρογραφία. Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδος τις εξυπνάδες. Αλλά αυτά τα ίδια τα γεγονότα εξάντλησαν και τα αριστερά στερεότυπα. Η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση”.

Όπως νουνεχείς δεξιοί άνθρωποι, πρέπει να καταδικάζουν την βουρκώδη σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως…

Gepostet von Dimitris Christopoulos am Samstag, 10. Oktober 2020

Με πληροφορίες από avgi.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις