Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Απάντηση” Τσίπρα σε Ζάεφ: Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

“Απάντηση” Τσίπρα σε Ζάεφ: Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

“Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό, κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη, σταθερή, που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

“Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια”, είπε χαρακτηριστικά, “απαντώντας” στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο οποίος σε σημερινή συνέντευξή του απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης.

“Καρφιά” για την συνάντηση στην Άγκυρα

Κατά την συνέντευξη Τύπου, δεν έλειψαν τα “καρφιά” Τσίπρα για την συνάντηση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως “ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί. Στόχος είναι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Αγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την συνάντηση Ιβάνοφ – Ερντογάν, ο Σκοπιανός πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης…”.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είχε δηλώσει: “Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα…”.

Η στάση του Καμμένου

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (τους ΑΝ.ΕΛΛ.) αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις