weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Απειλές Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους: Δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα εάν δεν…. – Ανακοίνωσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν τις 7 Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Βουλή και αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, έκανε λόγο για αδυναμία διαχείρισής της εκ μέρους της Ευρώπης, και χαρακτήρισε την μέχρι τώρα διαχείριση απογοητευτική.

Επισήμανε ότι κάποιοι δεν κατανοούν πως ή οι κανόνες θα είναι κοινοί για όλους, ή δεν θα υπάρχουν κανόνες, πως ή οι συμφωνίες θα τηρούνται από όλους, ή δεν θα υπάρχουν συμφωνίες.

Υπενθύμισε ότι «το καλοκαίρι η Ελλάδα στήθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και ξαφνικά αποδεικνύεται ότι η τήρηση των κανόνων αφορά ορισμένους».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πέραν τούτων συμβαίνει κάτι ακόμα χειρότερα που αφορά την λειτουργία της Ευρώπης, και το οποίο συνίσταται στο ότι «αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, ακυρώνονται από παρασυνάξεις κρατών της ΕΕ, αλλά και κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και βρίσκονται στην ‘βαλκανική διαδρομή'».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην ΕΕ, η Αυστρία, να καλεί σε «παρασυσκέψεις χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών».

«Μιλώντας με γλώσσα όχι σκληρή, αλλά υπεύθυνη, θα πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από όλους υπεύθυνη συμπεριφορά, όπως υπεύθυνα συμπεριφέρεται και η ίδια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα απαιτήσει την άμεση εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν.

«Ή η ΕΕ θα λειτουργεί με κοινούς κανόνες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του, που δεν το δεχόμαστε» είπε στην συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός των βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε ‘αποθήκη ψυχών'».

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καλώντας για άλλη μία φορά τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο πρώτο ραντεβού που είχε με τους αγρότες λέγοντας πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και όχι το 5% των αγροτών που όπως είπε δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα.

Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τα μπλόκα των αγροτών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου. Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.

Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.

Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%, ανέφερε και τόνισε ότι θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε πως αύριο θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας .

Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για το κύκλωμα εκβιαστών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απένειμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία «για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών» και επανέλαβε την θέση του ότι «το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς στην χώρα θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή από αυτήν την κυβέρνηση».

#TAGS MM