Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Τα sms με Τσίπρα για Grexit – Οργή της αντιπολίτευσης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την οργή της αντιπολίτευσης για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη για Grexit ή παράλληλο νόμισμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει τα sms που αντάλλαξε με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση Σόιμπλε, στις 11 Μαΐου του 2015.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του δημοσίευσε η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, στην οποία ο κ. Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη, εξηγώντας -μεταξύ άλλων- τους λόγους που ζητά εξεταστική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο.

Τα μηνύματα έχουν ως εξής:

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης  [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…
Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης  [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».
Τα sms που ακολούθησαν  
Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

 

Οργή της αντιπολίτευσης

 

“Τα 7 sms των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση σε όσους κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογούσε όταν προειδοποιούσε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει τη χώρα στα ζάρια.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα πραγματικά σχέδιά του και τη μεθόδευση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την οποία διαπραγματευόταν με τον κ. Σόιμπλε.
Οι νέες αποκαλύψεις καθιστούν επιβεβλημένη την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.
Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Να ξέρει, τέλος, ο κ Τσίπρας ότι αντί για το “τάιμ άουτ” που του πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, οι Έλληνες του σφύριξαν ήδη τη λήξη του παιχνιδιού”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

“Oι αποκαλύψεις για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν έχουν τέλος. Τη στιγμή που εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος του κ. Σόιμπλε και τον κατήγγελλε ότι θέλει τη χώρα εκτός Eυρωζώνης, συζητούσε με θετικό τρόπο το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναζητώντας εναλλακτικές στη Βενεζουέλα του Μαδούρο.
 
Ο ελληνικός λαός θυμάται ότι το Ποτάμι σε όλη την κρίσιμη περίοδο κατήγγελλε τις ασυνάρτητες κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ζητούσε να σταματήσουν. Όταν σταμάτησαν, είχαν κοστίσει πάνω από 100 δισ., η χώρα είχε βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και είχαν επιβληθεί capital controls τα οποία ισχύουν ακόμη. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την καταστροφική περίοδο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: “Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του κ. Τσίπρα,για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είχαν αρχίσει από το 2013 (πριν τον κ Βαρουφάκη).
Τα στόματα ανοίγουν και τα SMS Τσίπρα-Βαρουφάκη βγαίνουν στη φόρα.
Ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να σιωπά;
Θα μας ενημερώσει αν πήγε στην Μόσχα και περίμενε επί διήμερο σε ξενοδοχείο τον Μαδούρο, για να  ζητήσει υλική υποστήριξη για το Grexit;
Ότι και να κάνει όμως, στο τέλος η αλήθεια για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του θα αποκαλυφθεί. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι”.

 

Βαρουφάκης: Γιατί ζητάω εξεταστική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Πρώτο Θέμα”, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι εδώ και μήνες “ζητάω και απαιτώ και εξεταστική και αν θέλουν και ειδικό δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ενα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία”.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει ότι η ποιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης “έχει πέσει στο πάτωμα” και ότι “ο δημόσιος διάλογος έχει καταστεί γελοίος”. “Τελικά, εκεί που φτάσαμε ίσως μα σώσει ένα δικαστήριο. Εκεί τουλάχιστον θα δοθεί η ευκαιρία στις δύο πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις, τα χαρτιά τους και να πάψει αυτός ο ψεύτικος πόλεμος χυδαιοτήτων και διαστρεβλώσεων”, συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά σχέδια, το Plan B, που είχε στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός του ευρώ και το Plan X, που θα εφαρμοζόταν μόνο αν η Τρόικα αποφάσιζε να διώξει την Ελλάδα από τη νομισματική ένωση. Το πρώτο περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών, κούρεμα των ομολόγων SMP που κατείχε η ΕΚΤ και αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδας. Το δεύτερο, όπως δήλωσε, το έδωσε στον πρωθυπουργό μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα λέγοντάς του χαρακτηριστικά “διάβασε και κλάψε”.

Σε ό,τι αφορά τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν έχει ηχογραφήσει ποτέ τον κ. Τσίπρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις του Eurogroup αποκάλυψε ότι είχε στείλει στικάκι με ηχογράφηση σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι όταν υπήρξαν φήμες και εντός του υπουργικού συμβουλίου για το τι είχε πει στο Eurogroup της Ρίγας στις 24 Απριλίου 2015, έδωσε εντολή στη γραμματέα του και έβαλε σε στικάκια την ηχογράφηση των συζητήσεων σε εκείνο το Eurogroup και την έστειλε σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου. “Πρέπει να σας πω ότι κανένας δεν μου είπε τίποτα για αυτό. Αν μου ζητούσαν ηχογράφηση και από άλλα Eurogroup, θα τους την έδινα”, δήλωσε.

 

“Πόλεμος” Βαρουφάκη – Πολάκη

 

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε το εξής μήνυμα: “Γιάννη Βαρουφάκη ,επειδή εγω τιμώ εναν αγώνα που δώσαμε το πρωτο εξάμηνο του 2015 ,επειδή σεβόμουν ενα κρασί που ήπιαμε παρέα στα χανια ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΚΑΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για σένα όλο αυτο το διάστημα παρα το οτι προφανως διαφωνούσα με την πολιτική σου άποψη
ΟΜΩΣ ..
οταν δίνεις πρωτοσέλιδη συνέντευξη στο πρωτο Φλεμα του μιζαδόρου κομιστή τοτε περνάς συνειδητά ΑΠΕΝΑΝΤΙ !!
Αν το κανεις για προώθηση του βιβλίου εισαι πολύ λίγος ..
Αν το κανεις για ευρύτερους πολιτικούς λόγους τοτε εισαι πολύ ύπουλος ..
Κρίμα, δεν περίμενα να γίνεις στοιχείο του πολέμου φθοράς απο το προηγούμενο σύστημα εξουσίας”.

Ακολούθησε η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη:
“Παύλο Πολάκη,
Επειδή τον αγώνα τον δίναμε πολύ πριν το πρώτο εξάμηνο του 2015
Επειδή και τότε, από το 2010, συνειδητά έβγαινα στα κανάλια των μιζαδόρων της διαπλοκής και έγραφα στις φυλλάδες τους, για να κατακεραυνώνω τους ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ – καθώς διαφορετικά εκατομμύρια συμπολιτών μας θα έμεναν εγκλωβισμένοι μπροστά στα πρωτοσέλιδα και στις οθόνες να ακούνε αποκλειστικά τα ψέμματα περί εξόδου στις αγορές και της υπέρβασης της κρίσης μέσω Μνημονίων και λιτότητας
Επειδή τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα, εκτός από το πολιτικό προσωπικό που εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές και που λέει τώρα το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ
Επειδή οι ΒΑΣΤΑ ΓΙΕΡΟΥΝ έχουν δικαιωθεί από εκείνους που σήμερα χαρακτηρίζουν ως αυταπάτη τον αγώνα μας εναντίον του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ
Επειδή οι ΒΑΣΤΑ ΓΙΕΡΟΥΝ γιορτάζουν όταν βλέπουν τους “δικούς μας” να απαξιώνουν το σχέδιο με το οποίο είχαμε συμφωνήσει να πορευτούμε (ώστε να δικαιολογήσουν την μη χρήση του)
…για αυτό τον λόγο συνεχίζω ακριβώς αυτό που κάναμε τότε όλοι μαζί.
Με την ευχή της συμφιλίωσης στην βάση της σύγκρουσης με την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, όχι μόνο όσων είμασταν τότε μαζί αλλά και άλλων που από το 2010έπεσαν θύματα στην παράλογη και μισανθρωπική λογική των Μνημονίων και της χρεοδουλοπαροικίας, σε χαιρετώ”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε