Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απομακρύνεται η άρση του lockdown – Πιθανό νέο μήνυμα Μητσοτάκη τα επόμενα 24ωρα και τεστ για να ανοίξουν τα σχολεία

Απομακρύνεται η άρση του lockdown – Πιθανό νέο μήνυμα Μητσοτάκη τα επόμενα 24ωρα και τεστ για να ανοίξουν τα σχολεία

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών. Στο “τραπέζι” η επίταξη και σε άλλες περιοχές πέρα από την Θεσσαλονίκη. Πως θα ξεκινήσει να “ανοίγει” η καραντίνα.

Κάθε πράγμα στον καιρό του: έτσι και η συζήτηση για το «άνοιγμα» της οικονομίας, η οποία, με την “τριάδα” κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μοιάζει άκαιρη.

Η διαφαινόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων πάντως, δείχνει ν’ αφήνει περιθώρια για να γίνει αυτή η συζήτηση προς τα τέλη της εβδομάδας, αφού πρώτα θα έχει γίνει η σχετική αξιολόγηση από τους ειδικούς και θα έχουν διατυπωθεί οι ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, αυτό που έχει σημασία τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα είναι να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Η ενόχληση την οποία εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας ότι μόλις οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του  υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνδράμουν στο σύστημα υγείας προφανώς δεν συνιστά τυχαίο γεγονός. Στο τραπέζι έτσι βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα: ακόμη και αυτό της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, πέραν της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα συμβεί και αυτό», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, καθώς το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις γεμάτες ΜΕΘ, αλλά και με τους υγειονομικούς που βγαίνουν εκτός μάχης λόγω της επαφής τους με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση μιλούν παραστατικά για «πόλεμο», θέλοντας ν’ αναδείξουν την ανάγκη για συμβολή όλων στην προσπάθεια του ΕΣΥ.

Βουλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και Κωνσταντίνος Μπλούχος ζήτησαν ν’ απαλλαγούν των καθηκόντων τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Οι κύριοι Λαμπρούλης και Κέλλας, μάλιστα, προέρχονται από τη Λάρισα, η οποία έχει χτυπηθεί σφοδρά από την πανδημία και δεν αποκλείεται να υπάρξει κι εκεί επίταξη ιδιωτικών κλινικών τα επόμενα 24ωρα. Το ίδιο και στη Μαγνησία, όπου ήδη συνδράμουν στις ιατρικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

click4more: Κορονοϊός: Δραματικοί τόνοι από τους ειδικούς! Οι νέοι που «χάνονται» και η έκκληση για άμεση ενίσχυση

Το μόνο βέβαιο είναι πως – όπως έγραψε και τις προηγούμενες ημέρες το newsit.gr – το σενάριο άρσης των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο Βασίλης Κικίλιας: «Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega. Επιβεβαίωσε δε ότι «τις τελευταίες τρεις μέρες φαίνεται να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη μια ‘επιπέδωση’ της καμπύλης κρουσμάτων», με την ίδια διαπίστωση να κάνει και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση. Μολαταύτα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε».

Πως θα “χαλαρώσει” το lockdown

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και η αρχή για την άρση των περιορισμών θα γίνει από τα σχολεία – είτε μόνο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία είτε και τα Γυμνάσια και Λύκεια μαζί.

Μελετάται, μάλιστα, και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται προληπτικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο.

Μήνυμα Μητσοτάκη στο τέλος της εβδομάδας;

Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα τέλη της εβδομάδας, στο οποίο θα περιγράφει τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το lockdown, εφόσον πράγματι η εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες είναι η επιθυμητή και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις