Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Απορρίφθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της Προανακριτικής – Επεισοδιακή η τελευταία συνεδρίαση

Απορρίφθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της Προανακριτικής – Επεισοδιακή η τελευταία συνεδρίαση

Σε κλίμα έντασης, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραταθούν οι εργασίες της Προνακριτικής, όπως και η πρόταση τους να συμπεριληφθεί στο πόρισμα και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου.

Η τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής – με αντικείμενο τη σύνταξη του πορίσματος – δεν θα μπορούσε να είναι σε διαφορετικό κλίμα απ’ ότι έχουμε συνηθίσει…

Οι φωνές ακούστηκαν και σήμερα και εκτός αιθούσης, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην κλείσουν οι εργασίες της, μέχρι να προσκομιστούν στην Επιτροπή, σημαντικά γι’ αυτούς, στοιχεία. Ποια στοιχεία ζητούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Σταύρος Κοντονής για να καταλήξουν σε πόρισμα;

Την έκθεση του ΣΔΟΕ για τη συνολική φοροδιαφυγή που προκύπτει από το σύνολο των 2.062 καταθετών της λίστας Λαγκάρντ αλλά και την Έκθεση της Ιρλανδικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ποιοι κρύβονται πίσω από τον λογαριασμό των 562 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί σε αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειριζόταν ο Ελληνο-ισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Μετά από ψηφοφορία, με οριακή πλειοψηφία (7 υπέρ, 6 κατά) η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε. Η βασική θέση της πλειοψηφίας είναι πως από αν τραβήξει σε μάκρος ο χρόνος για να πέσει η αυλαία της προκαταρκτικής εξέτασης, υπάρχει ο κίνδυνος να λήξει το συνταγματικό όριο, που βάζει φραγμό παραγραφή αδικημάτων Παπακων/νου.

Επίσης απορρίφθηκε, πάλι με την πλειοψηφία των 7 ψήφων (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.) το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και με την προσθήκη του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφου, αδίκημα που αν συμπεριλαμβανόταν, ίσως έβαζε στο κάδρο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως εκτιμούσαν μέλη της Επιτροπής).

«Εκείνοι που απόψε θα αποφασίσουν να κλείσουν την επιτροπή άρον-άρον έχουν αυτοτελή την ευθύνη για το γεγονός ότι φέρνουν πιο κοντά την παραγραφή και τα αδικήματα που τύποις ερευνώνται, αλλά και πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία δεν υπήρξε απόφαση να τεθούν στο μικροσκόπιο των ερευνών» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε παράσταση στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη, στον οποίο επίσης μετέφεραν, μεταξύ άλλων, την πρόταση τους να μην κλείσουν οι εργασίες της Προανακριτικής

Το πόρισμα της Προανακριτικής έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής την Πέμπτη και την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο πόρισμα, η πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για 3 βαρύτατα κακουργήματα: την απιστία στην υπηρεσία, τη νόθευση εγγράφου και την παράβαση καθήκοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυλαία με ομηρικούς καυγάδες στην Προανακριτική – Κωνσταντοπούλου σε Μαρκογιαννάκη: Είσαι εισαγγελέας της χούντας!

Παπακωνσταντίνου: “Είμαι αθώος! Η απόφαση είναι προειλλημένη”

Υπόμνημα έστειλε ο Παπακωνσταντίνου – Κλήση Βενιζέλου εκ νέου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυλαία αύριο στην Προκαταρκτική με την κατάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε