Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ασφαλιστικές εισφορές: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις μειώσεις

ασφαλιστικές εισφορές
Φωτογραφία: Eurokinissi

“Λευκός καπνός” από το ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στις μειώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

Τι προανήγγειλε ο Τσίπρας για τις ασφαλιστικές εισφορές

Να υπενθυμίσουμε πως στην ομιλία του, το μεσημέρι της Πέμπτης 22.11.2018, στην Βουλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε, επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε. «Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

– Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

– Βελτίωση του καθεστώτος των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

– Μείωση στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

ασφαλιστικές εισφορές

5000.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από 01/01/2019

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

Αμέσως μετά μίλησε αναλυτικά και με παραδείγματα -καταθέτοντας τους σχετικούς πίνακες- για τις ελαφρύνσεις που φέρνει το νομοσχέδιο άμεσα για 250.000 μη μισθωτούς, λέγοντας:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις