weather-icon °C AΘΗΝΑ

Προεκλογικός Τσίπρας στη Βουλή – Από τις αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι τον… Τσοβόλα

Προεκλογικός Τσίπρας στη Βουλή – Από τις αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι τον… Τσοβόλα

Ο πρωθυπουργός έπαιζε μπάλα μόνος του σήμερα στην Βουλή στην συζήτηση για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού η μεγάλη μάχη θα δοθεί την Παρασκευή στην Ώρα του Πρωθυπουργού όπου θα κονταροχτυπηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της γενικευμένης ανομίας στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο από το στόμα του βγήκαν ατάκες όπως: «Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές», αναφερόμενος στις μειώσεις στις συντάξεις.  Επίσης, είπε απαντώντας στα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση για 4ο μνημόνιο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επίσης είπε: «…Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το «Τσοβόλα δώστα όλα» και ψηφίζετε το «Τσοβόλα δώστα όλα». Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής».

Από την αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε διάθεση επίθεσης προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και για αυτό ξεκίνησε απευθύνοντας δύο ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;» και «Πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

«Θα περίμενε να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του», είπε ακόμα και σχολίασε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε. «Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

– Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

– Βελτίωση του καθεστώτος των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

– Μείωση στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

5000.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από 01/01/2019

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

Αμέσως μετά μίλησε αναλυτικά και με παραδείγματα -καταθέτοντας τους σχετικούς πίνακες- για τις ελαφρύνσεις που φέρνει το νομοσχέδιο άμεσα για 250.000 μη μισθωτούς, λέγοντας:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

#TAGS MM