Πολιτική

Αχτσιόγλου για Reuters: “Παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ”

"Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει", αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου σε ανάρτησή της στο Facebook.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου καταγγέλλει “άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ”.

Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβερνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει”.

“Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα”, επισημαίνει η ίδια.

“Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή”, καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου στην ανάρτησή της.

Δείτε ολόκληρη εδώ:

Reuters: Η κυβέρνηση θα πουλήσει σε funds ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 12 δισ. σε ασφαλιστικά ταμεία

Όπως είχε μεταδώσει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, πριν έρθει η διάψευση από την Αθήνα, το υπουργείο Εργασίας, σχεδίαζε την πώληση 12 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει εμπροσθοβαρώς ρευστότητα και να βελτιώσει τη γενική εισπραξιμότητα των οφειλών.

Το Reuters επικαλείτο, μάλιστα, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως σημείωνε ο Reuters, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του, η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αγωνίζεται να αυξήσει την εισροή επενδύσεων και να βελτιώσει αλματωδώς τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, απαλλάσσοντας μεταξύ άλλων το τραπεζικό σύστημα από το βάρος των εξαιρετικά δυσβάσταχτων “κόκκινων” δανείων.

Προσπαθεί επίσης, όπως σημείωνε το Reuters, να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

“Υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια”, ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης.

Το project, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα “βιβλία” των Ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η έμφαση θα δοθεί σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων. Στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β’ τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση, τέλος, σύμφωνα με το Reuters, αναζητεί σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου.

Διαψεύδει ο Βρούτσης

Μετά τον σάλο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε σε επίσημη δήλωση, με την οποία διαψεύδει το όλο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην δήλωσή του: “Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 38
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 26
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 80
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Το «άνοιγμα» Φάμελλου στον Τσίπρα αλλάζει το τοπίο στην Κεντροαριστερά - «Αρκετά μας κατέστρεψες» είπε ο Ραγκούσης στον Πολάκη
Κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Παύλος Πολάκης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας 40