Πολιτική

ΔΕΘ – Ομιλία Τσίπρα: Αυτά τα μέτρα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Αξιοποιώντας το πλεόνασμα των 750.000.000 εκατομμυρίων ευρώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει απόψε από τη ΔΕΘ πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το βασικό κομμάτι των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα αναμένεται να αφορά κυρίως μειώσεις φόρων και εισφορών, για να μην προκαλέσει τους δανειστές, από τους οποίους η κυβέρνηση διεκδικεί κυρίως και πάνω απ’ όλα την αναστολή των περικοπών των συντάξεων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι:

1. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που δίνεται σε νέους κάτω των 25 ετών, με ταυτόχρονη όμως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 13,3% για κύρια σύνταξη. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί σενάριο για αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση με ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ τον μήνα. Το κόστος των μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει υπολογιστεί σε 150 εκατ. ευρώ.

3. Επίσπευση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Το συγκεκριμένο μέτρο προεβλέπετο ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου ορίου και επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2020. Ωστόσο, υπάρχει εισήγηση για εφαρμογή του από το 2019.

4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% από το 2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 30%. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη σε «λαϊκές» γειτονιές και μικρότερη σε ακριβότερες περιοχές. Με τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ ή κατά 10%. Σήμερα τα έσοδα ανέρχονται σε 2,65 δισ. ευρώ.

Τσίπρας: Τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις

Από την άλλη, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αναφερθεί στη ΔΕΘ στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, καθώς αυτό προκαλεί ανακλαστικές αντιδράσεις και στους δανειστές και σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έτσι, η Αθήνα θα αποφύγει κατά το δυνατόν να αναφέρεται στο θέμα, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, ακόμη και η Κομισιόν, που θεωρούσε αχρείαστο το μέτρο, έχει διαμηνύσει πως η συζήτηση για τις περικοπές των συντάξεων είναι πρόωρη και το θέμα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο κατά την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.

πηγή: Καθημερινή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Οι εξελίξεις με τα Στενά του Ορμούζ στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής
«Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης ή άλλα εμπόδια», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Hussein al-Sheikh
Φάμελλος για Γεωργιάδη: «Αν ο Μητσοτάκης δεν τον διώξει, είναι ίδιος και χειρότερος»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την αποπομπή του υπουργού Υγείας, με αφορμή τις δηλώσεις του για τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της Δικαιοσύνης και «παρακρατικό καθεστώς»
Άδωνις Γεωργιάδης και Σωκράτης Φάμελλος
Boρίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτα άλλο να πει
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός υποστήριξε ότι οι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί δεν θεμελιώνουν ποινικές ευθύνες και τάχθηκε κατά της άρσης ασυλίας για υποθέσεις διαμεσολάβησης
Μάκης Βορίδης
8