Πολιτική

ΔΕΘ – Ομιλία Τσίπρα: Αυτά τα μέτρα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Αξιοποιώντας το πλεόνασμα των 750.000.000 εκατομμυρίων ευρώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει απόψε από τη ΔΕΘ πακέτο μέτρων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το βασικό κομμάτι των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα αναμένεται να αφορά κυρίως μειώσεις φόρων και εισφορών, για να μην προκαλέσει τους δανειστές, από τους οποίους η κυβέρνηση διεκδικεί κυρίως και πάνω απ’ όλα την αναστολή των περικοπών των συντάξεων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι:

1. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που δίνεται σε νέους κάτω των 25 ετών, με ταυτόχρονη όμως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 13,3% για κύρια σύνταξη. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί σενάριο για αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση με ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ τον μήνα. Το κόστος των μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει υπολογιστεί σε 150 εκατ. ευρώ.

3. Επίσπευση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Το συγκεκριμένο μέτρο προεβλέπετο ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου ορίου και επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2020. Ωστόσο, υπάρχει εισήγηση για εφαρμογή του από το 2019.

4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% από το 2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 30%. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη σε «λαϊκές» γειτονιές και μικρότερη σε ακριβότερες περιοχές. Με τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ ή κατά 10%. Σήμερα τα έσοδα ανέρχονται σε 2,65 δισ. ευρώ.

Τσίπρας: Τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις

Από την άλλη, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αναφερθεί στη ΔΕΘ στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, καθώς αυτό προκαλεί ανακλαστικές αντιδράσεις και στους δανειστές και σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έτσι, η Αθήνα θα αποφύγει κατά το δυνατόν να αναφέρεται στο θέμα, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, ακόμη και η Κομισιόν, που θεωρούσε αχρείαστο το μέτρο, έχει διαμηνύσει πως η συζήτηση για τις περικοπές των συντάξεων είναι πρόωρη και το θέμα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο κατά την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.

πηγή: Καθημερινή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλεξάνδρα Σδούκου κατά Αλέξη Τσίπρα για Μαδούρο: Τι συμφωνήθηκε το 2012 και τι συνέβη με τα αεροσκάφη της Βενεζουέλας
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έθεσε το ερώτημα ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Τσίπρα και στενών συνεργατών του με ανώτατα στελέχη του καθεστώτος της Βενεζουέλας, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία
Η Αλεξάνδρα Σδούκου 5
Νικήτας Κακλαμάνης: Η Βουλή θα επισκευάσει δύο κατοικίες στο Καστελλόριζο για εκπαιδευτικούς, αγροτικούς γιατρούς και νοσηλευτές
«Η έλλειψη διαθέσιμης στέγης αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπόδια για τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και παιδείας στα ακριτικά μας νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε απειλές» - Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για το Καστελόριζο
Μόνιμο ετήσιο κίνητρο 5.000 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους που υπηρετούν στο Καστελόριζο αλλά και κίνητρο εγκατάστασης και παραμονής 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
205
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κεντρικό λογισμικό της «Ασπίδας του Αχιλλέα» θα είναι ελληνικό – Μεμψίμοιρες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
«Θα παρουσιάσουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να γίνει το νησί πιο ανθεκτικό, πιο λειτουργικό και πιο ζωντανό όλο τον χρόνο» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο 28