Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Διεθνή ΜΜΕ: Οι Έλληνες εθνικιστές παραιτούνται – Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

Διεθνή ΜΜΕ: Οι Έλληνες εθνικιστές παραιτούνται – Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα για την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, αλλά και τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ψηλά “παίζει” στα διεθνή ΜΜΕ η παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

“Ο δεξιός υπουργός Άμυνας της Ελλάδας παραιτήθηκε την Κυριακή (σ.σ. 13.1.2019) διαμαρτυρόμενος για μια συμφωνία που τερματίζει την μακροχρόνια διαμάχη με την Μακεδονία για το όνομά της, ρίχνοντας σύννεφα στο μέλλον της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν τις εκλογές”, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Και συνεχίζει: “Ο Καμμένος έχει αποκαλέσει εθνικό ξεπούλημα τη συμφωνία κι είχε επανειλημμένα απειλήσει να φύγει αν ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική βουλή…” “

Η έξοδος του Πάνου Καμμένου, που αποκάλεσε ξεπούλημα τη συμφωνία, θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού”, μεταδίδει ο Guardian.

“Ελλάδα: Κυβερνητική κρίση λόγω της συμφωνίας για το όνομα με την Μακεδονία””, τιτλοφορεί το άρθρο της η αυστριακή Kurier επισημαίνοντας ότι “είναι ασαφές αυτή τη στιγμή τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό”.

Στο ίδιο μήκος κύματος η επίσης αυστριακή Der Standard σημειώνει ότι όχι μόνον ο Πάνος Καμμένος, αλλά “και το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία είναι ενάντια στη συμφωνία”.

“Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτησή του για την ελληνική κυβέρνηση” γράφει το Spiegel τονίζοντας ότι “Το πόσα μέλη του Κόμματος των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους δεν είναι ακόμη σαφές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν βλέπει πάντως να κινδυνεύει η κυβέρνησή του. Ο κ. Καμμενος κάλεσε όλους τους υπουργούς του κόμματος των ΑΝΕΛ να παραιτηθούν επίσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποδεχόταν αυτές τις παραιτήσεις, αν υποβάλλονταν”.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Προβλέπεται ότι έως και τέσσερις βουλευτές – μέλη του κόμματος των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί επίσης να βασίζεται σε τρεις άλλες ψήφους από άλλα κόμματα. Σε περίπτωση ήττας, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πιθανές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου” εκτιμά το Spiegel.

Η γαλλική Les Echos σημειώνει ότι “αυτή η αποχώρηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά μπορεί να διεξαχθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές”.

Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει “αν και δεν χρειάζεται παρά απλή πλειοψηφία για την οριστική επικύρωση της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας ο επικεφαλής της κυβέρνησης διαθέτει ένα ισχνό περιθώριο ελιγμών (153 βουλευτές επί συνόλου 300, εκ των οποίων οι 145 από το αριστερό κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία (78 έδρες) ανακοίνωσε ότι θα την καταψηφίσει. Αλλά κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ κρατούν αμφίσημη στάση και μπορεί να επικυρώσουν την αλλαγή του ονόματος παρά την παραίτηση του αρχηγού τους.

Πρόκειται για έξι μέλη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, που δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν στην παραίτησή του τον Πάνο Καμμένο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσβλέπει επίσης στην ψήφο του φιλοευρωπαϊκού αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, που διαθέτει επίσης επτά έδρες.

Η ιταλική Corriere della Sera σχολιάζει: “Ο Τσίπρας, συνηθισμένος στο τζογάρισμα και σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία 151 ΝΑΙ για την κύρωση (σ.σ. της συμφωνίας) θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πραγματικότητα των συμμαχιών στο πεδίο της μάχης. Η Ελλάδα στην μετά – τρόικα εποχή ξανάγινε φυσιολογική””.

Γερμανικός Τύπος: “Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας παραιτείται λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών”

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αντιδρώντας στη συμφωνία για το όνομα της “Μακεδονίας”, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

FAZ: Δεν είναι σαφές τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η γερμανική FAZ τονίζει από την πλευρά της ότι ενώ “η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας” θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ άνοιξε το δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή (σ.σ. 11.1.2019), η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη”.

“Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ηγείται του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες παραιτήθηκε διαφωνώντας για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ. Η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών” γράφει η FAZ και προσθέτει:

“Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχει 145 έδρες στο κοινοβούλιο και μέχρι σήμερα στηριζόταν στους βουλευτες των ΑΝΕΛ για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή που έχει 300 έδρες. Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο” σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Handelsblatt: “Οι Έλληνες εθνικιστές παραιτούνται – ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης”

Για “κυβερνητική κρίση στην Αθήνα” κάνει λόγο η Handelsblatt τονίζοντας ότι το “εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ αποσύρεται από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Οκτώβριο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις