Πολιτική

Καταιγιστικές εξελίξεις! Η Ελλάδα προτείνει διετή συμφωνία με τον ESM για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες και την αναδιάρθρωση του χρέους

- ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ NEWSIT: Με αυτή την πρόταση η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει εκτός συμφωνίας το ΔΝΤ
- Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει πως διεκδικεί βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ
- Επισημαίνουν στο Μαξίμου πως η κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
- Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές κάνουν παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους
- Όργιο συσκέψεων σε Αθήνα και Βρυξέλλες για να βρεθεί λύση μέχρι τα μεσάνυχτα που λήγει το πρόγραμμα
- Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ακύρωσε συνέντευξή του
- Σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή το πρωθυπουργικό αεροσκάφος εάν ο κ. Τσίπρας να αναχωρήσει για Βρυξέλλες
- Πολλά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και υπουργοί που καλούν τον Τσίπρα να δεχθεί την πρόταση Γιούνκερ
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με ιδιαίτερη βαρύτητα αντιμετωπίζεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτή τη φορά σε αντίθεση με όλες τις άλλες αυτή δίνεται στη δημοσιότητα από το ίδιο το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτή την πρόταση, το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτεθυσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Επισημαίνεται και επίσημα όπως χτες διέρρεαν κυβερνητικές πηγές πως η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από τα πλέον επίσημα χείλη εκείνα του πρωθυπουργού, η Ελλάδα προτείνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να υπάρξει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Καταλήγει η ανακοίνωση πως η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. ” Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής”.

Με τη νέα πρόταση αυτή θεωρείται πως η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει εκτός από μία ενδεχόμενη συμφωνιά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς καλεί τον ESM να καλύψει τις ανάγκες του, που σημαίνει και τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Με αυτή την πρόταση επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του NewsIt πως όλες οι πλευρές ψάχνουν με γοργούς ρυθμούς και άκρως παρασκηνιακά να αφήσουν τους σκληρούς του ΔΝΤ εκτός συμφωνίας.

Επίσης για πολλούς αυτή η ελληνική πρόταση θεωρείται πως η κυβέρνηση αποδέχεται όλη την πρόταση των δανειστών οπως αυτή διαμορφώνεται από τον κ. Γιούνκερ, δηλαδή με ΦΠΑ στα ξενοδοχεία 13% από 23% και εξαίρεση του ΕΚΑΣ από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Θεωρείται πως εάν αυτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς γίνει δεκτή, ο δρόμος της συμφωνίας είναι ορθάνοιχτος ακόμα και απόψε, πριν δηλαδή την λήξη του προγράμματος.

Οι πληροφορίες του NewsIt ανέφεραν από το πρωί πως οι δανειστές δείχνουν να κάνουν μία παραχώρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, που σε πρώτο βαθμό κρίνεται ικανοποιητική από την πλευρά της Ελλάδας. Βέβαια, με τη νέα πρόταση της Αθήνας μένει να φανεί εάν θα γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πυρετώδεις σε μία προσπάθεια αναζήτησης μιας φόρμουλας η οποία θα μπορέσει να άρει το αδιέξοδο και στη χειρότερη περίπτωση να βρεθεί μία φόρμουλα για παράταση του νυν προγράμματος ώστε να μην λήξει στις 12 το βράδυ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κατσαφάδος από Σαλαμίνα: Προτεραιότητα η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες
Στο νησί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Περίπου 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης - Στο Πυροσβεστικό Σώμα η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών
Κατσαφάδος Σαλαμίνα
Αντώνης Σαμαράς για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Μια ακόμη διεθνής πειρατεία από την Άγκυρα, αυτά είναι τα κατά φαντασία «ήρεμα νερά»
«Τι ακριβώς κάνουμε; Ποια είναι η στρατηγική μας; Δεν βλέπουμε πως η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο;» διερωτάται στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς 122
Θαλάσσια πάρκα: Σκληρή κριτική της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
Παράνομη χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση η ΕΛ.Α.Σ - Ζητεί ευρωπαϊκή αντίδραση και κυρώσεις, εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 5
Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με τα θαλάσσια πάρκα σε βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο: Είναι παράνομα και δεν δημιουργούν τετελεσμένα
Το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της
Φρεγάτα 96