Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Διήμερη απόβαση Τσίπρα στα Σκόπια – Μαζί του το μισό υπουργικό

Διήμερη απόβαση Τσίπρα στα Σκόπια – Μαζί του το μισό υπουργικό
Φωτογραφία InTime News

Απόβαση υπουργών και επιχειρηματιών αναμένεται να γίνει στις 2 και 3 Απριλίου στην Βόρεια Μακεδονία όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην γειτονική μας χώρα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν τουλάχιστον οκτώ υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλυτέρων ελληνικών εταιρειών. Ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο  υπουργός  Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης  ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Μεταφορών και υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Οι υπουργοί θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών καθώς εκεί θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας είτε καινούργιες -στην πλειοψηφία τους- είτε θα ανανεωθούν παλαιότερες που είχαν γίνει μέσω Σερβίας. Οι συμφωνίες αυτές θα αφορούν κυρίως την ενέργεια, τις  μεταφορές, τις υποδομές και τον τουρισμό.

Μια μέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης καθώς οι δυο πλευρές έχουν αποφασίσει να δώσουν έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δυο πλευρών με παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους γείτονες.

Μακρύς ο κατάλογος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες αλλά  και τους εκπροσώπους των εταιρειών  που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Βόρεια Μακεδονία ο κατάλογος είναι μακρύς  και με βαριά ονόματα.

Όπως σημείωναν μάλιστα κορυφαίες κυβερνητικές πηγές «η  Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην Βόρεια Μακεδονία  πάνω από 1,5 δισ. ευρώ καθώς 335 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, στον κατασκευαστικό τομέα και τον μεταλλευτικό κλάδο, τα πετρελαιοειδή, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα».

Σύμφωνα μάλιστα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Συνδέσμου της Ελλάδας στην Βόρεια Μακεδονία από το 2016 έχουν δραστηριοποιηθεί δεκάδες ελληνικές ή μικτές εταιρείες στην γειτονική μας χώρα. Στην τρίτη θέση των πιο δυναμικών εταιρειών βρίσκεται  η Οkta Rafinery, θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με τζίρο που ξεπερνά τα 311 εκατ. ευρώ και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων στη χώρα, καταλαμβάνοντας το 75% της αγοράς πετρελαιοειδών. Ακόμα στις πρώτες θέσεις της  λίστας βρίσκονται -μεταξύ άλλων- ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ με τη θυγατρική του Usje Cementarnica, η κατασκευαστική Aktor, θυγατρική του Ομίλου Ακτωρ, η οποία πρόσφατα, μάλιστα, παρέδωσε το τελευταίο κομμάτι του μεγάλου αυτοκινητόδρομου των Σκοπίων, και η Dojran Steel, θυγατρική της Σιδενόρ. Επίσης, η Mermeren Kombinat, εταιρεία εξόρυξης μαρμάρου, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Μάρμαρα Παυλίδης και είναι φημισμένη για το ποιοτικό μάρμαρο τύπου sivec.

Σε ότι αφορά στην  τραπεζική αγορά της γειτονικής χώρας κορυφαία παρουσία κατέχει η Stopanska Banka, η οποία είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Στον τομέα της ενέργειας,  η συμφωνία της ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS, κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας  την κατέστησε ιδιαίτερα δυναμικό παίκτη. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό της για μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η EDS διαθέτει θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβακία και το Κόσοβο.

Στη λιανική αγορά τροφίμων η εταιρεία  Veropoulos, έχει  κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ- και έχει αναπτύξει  αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ στα Σκόπια, το Μοναστήρι και το Τέτοβο, καλύπτοντας τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Επίσης, η Zito Luks, θυγατρική της Elbisco του Κυριάκου Φιλίππου, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ψωμιού στην γειτονική χώρα. Παρουσία στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας  έχει η εταιρεία παιχνιδιών Jumbo και η Sarantis Group στον τομέα των καλλυντικών. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πολλές εταιρείες μεσαίας ή μικρότερης εμβέλειας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις