Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πανηγυρίζουν στη ΝΔ για τη δικαίωση Μητσοτάκη – Σαμαρά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πανηγυρίζουν στη ΝΔ για τη δικαίωση Μητσοτάκη – Σαμαρά

Η απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή αποτελεί ανακούφιση για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα με την ανάγνωση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όμως, αποτελεί δικαίωση και για την κυβερνητική παράταξη και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά – για διαφορετικούς λόγους για καθέναν εξ αυτών.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, διότι εκείνος ήταν που ως πρωθυπουργός ανέλαβε το 2013 την πολιτική ευθύνη να προχωρήσουν οι διώξεις κατά της ηγεσίας της – εγκληματικής, με τη βούλα του δικαστηρίου πλέον – οργάνωσης. Όλα ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας αξιοποίησε τα στοιχεία των ερευνών και τα απέστειλε στον Άρειο Πάγο, ούτως ώστε να συνενωθούν οι δικογραφίες και να προχωρήσει η δίωξη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ άλλων με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Click4more Χρυσή Αυγή: Η ώρα των ποινών! Σήμερα η απόφαση για τους καταδικασμένους εγκληματίες

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι υπέγραψε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 το πολιτικό τέλος της οργάνωσης, καλώντας ευθέως τους ψηφοφόρους ν’ αφήσουν έξω από τη Βουλή των Ελλήνων το «νεοναζιστικό μόρφωμα», όπως δεν δίστασε τότε να χαρακτηρίσει ανοιχτά τη Χρυσή Αυγή. Όπερ και εγένετο. Αλλά και διότι η ιστορία γράφει πλέον ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου συνέπεσε χρονικά με το διάστημα της πρωθυπουργίας του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, μπαίνει οριστικά τέλος στη σπέκουλα για ταύτιση μέρους της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, όπως λένε χαρακτηριστικά «γαλάζια» στελέχη.

Αιχμές ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή

Τουναντίον, τα ίδια στελέχη απαριθμούν συγκεκριμένα περιστατικά, από τα οποία αποδεικνύονται – όπως υποστηρίζουν – οι «υπόγειες διαδρομές» Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ. Ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η εργαλειοποίηση της οργάνωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόσω ήταν στην εξουσία.

Πρώτο και σημαντικότερο: ότι η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, συμπίπτοντας δηλαδή η διάρκειά της με το διάστημα της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Click4more “Τριγμοί” στον ΣΥΡΙΖΑ! Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή με “καρφάρες” ο Σταύρος Κοντονής

Σε πολιτικό επίπεδο, καταγράφεται – πάντα σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ – η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής την εποχή των «αγανακτισμένων», αλλά και το Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου ο Σταύρος Δήμας να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να «πέσει» η κυβέρνηση Σαμαρά, αξιοποιώντας ένα «παραθυράκι» που υπήρχε από το Σύνταγμα.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, είχε διατυπωθεί από κορυφαία στελέχη του η εκτίμηση πως «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» στη Βουλή, με αποτέλεσμα να λογαριάσει π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015 ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή συντάχθηκαν στο μπλοκ του «όχι».

Υπήρξαν, επίσης, περιστατικά, όπως η επίσκεψη των βουλευτών-μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Καστελόριζο. Εκεί, δηλαδή, όπου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φωτογραφήθηκαν μαζί με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Τα «γαλάζια» στελέχη υπενθυμίζουν, επίσης, ότι ο κ. Δήμας το 2014 αρνήθηκε εκ των προτέρων να εκλεγεί ΠτΔ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ενώ βουλευτές και στελέχη της ΝΔ απέφευγαν να νομιμοποιήσουν με τη συμπεριφορά τους μέλη της Χρυσής Αυγής ακόμη και σε απλές εκδηλώσεις (π.χ. σε καταθέσεις στεφάνων).

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της ΝΔ άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί 4,5 χρόνια, ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της».

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στη δική του δήλωση και ο κ. Σαμαράς, λέγοντας πως θα πρέπει «να σκεφτούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε τότε, βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο μια φορά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις