Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Δηλώσεις Τσίπρα έξω από το Μαξίμου για την Οικονομία

Δηλώσεις Τσίπρα έξω από το Μαξίμου για την Οικονομία

Διλήμματα στον ελληνικό λαό έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του ’12, του ’13, του ’14», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα, μάλιστα έφτασαν στο σημείο να θέσουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, εέχοντας πλήρη επίγνωση του ρίσκου που αναλαμβάνω, είπα την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στους δανειστές.

Εξηγώντας τι εννοεί είπε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι είχε πει στον ελληνικό λαό, για το ότι η εκλογική αναμέτρηση έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης του ελληνικού λαού. «Σήμερα, όσα είπα τότε επιβεβαιώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους όσοι έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες για να βγούμε από τα μνημόνια να δρέψουν σήμερα τους καρπούς των θυσιών τους. να έχουν την δυνατότητα να δουν στην καθημερινότητά τους, στην ζωή τους, στην τσέπη τους, τα αποτελέσματα των θυσιών τους».

Και συνέχισε: «Σήμερα, μάλιστα έφτασαν στο σημείο να θέσουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Είχαν να εγείρουν ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο από το 2014 τότε που υπουργός αρμόδιος διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Πριν δηλαδή αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απόλυση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Η όρεξη αυτή άνοιξε γιατί ακόμα και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για την ανάγκη επιστροφής στο Δημόσιο για παράδειγμα του 1 προς 5. Στη μια πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις. Ήδη εμείς έχουμε επιτύχει με σκληρές διαπραγματεύσεις το 1 προς 1. Όταν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα τότε είναι λογικό σε κάποιους να ανοίγει η όρεξή τους και να θέτουν ξανά στο τραπέζι πολιτικές λιτότητας ακόμα και απολύσεις».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Μπροστά στις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αναγνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια και την πιο κρίσιμη. Να συγκρίνουμε προγράμματα αλλά κυρίως να έχουμε πλήρη επίγνωση. Η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια να βγει σε ξέφωτο χάρις στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του ’12, του ’13, του ’14 στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Ο μόνος τρόπος να κλείσει αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού. Των ελληνίδων και των ελλήνων στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου».

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν:

  • Αμφισβήτησε ευθέως την εκτίμηση για πλεόνασμα εφέτος 4,1% και εκτιμά ότι αυτό θα κινηθεί στην περιοχή του 3,6%.
  • Η κοστολόγηση της ρύθμισης των δόσεων από την κυβέρνηση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των δανειστών. Η μεγάλη αντίρρηση των δανειστών έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα πιστεύει ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» η οποία θα κυμαίνεται από 0,3% έως και 0,6% του ΑΕΠ σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά η οποία βλέπει θετική επίδραση της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ για το 2019 και 0,3% για το 2020.
  • Μία ακόμη διαφωνία έγκειται και στην ποιοτική επίπτωση των μέτρων στην οικονομία. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο αντιτίθενται σε ένα σημαντικό μέτρο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, διατηρώντας παράλληλα τον πολύ υψηλό συντελεστή 24% και αυξάνοντας περαιτέρω το κενό ΦΠΑ» αναφέρει η Επιτροπή υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα «κενά ΦΠΑ» (VAT GAP) στην Ευρώπη και τον 4ουψηλότερο κανονικό συντελεστή μεταξύ των χωρών μελών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις