Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Στο 6,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο «γκάλοπ των γκάλοπ» – Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21 Μαΐου, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Η ΕΡΤ παρουσίασε το «γκάλοπ των γκάλοπ», το τελευταίο πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου και στηρίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οκτώ εταιριών. Πρόκειται για τις εταιρείες ALCO, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PRORATA, PULSE, RASS. Η μέση πρόθεση ψήφου (μέσος όρος από τα δεδομένα των 8 εταιριών δημοσκοπήσεων), διαμορφώνεται ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 6,1% καθώς συγκεντρώνει 31,7% έναντι 25,6%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8,7%, το ΚΚΕ με 6,3%, το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 3,5%, η Ελληνική Λύση 3,3% ενώ τα λοιπά κόμματα έχουν ένα ποσοστό 8% και η γκρίζα ζώνη (αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό κ.α) φτάνει το 13%.

prothesi psifou

DIASTHMATA PRITHESI PSIFOU  result EDRES  result

 

Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από τις 5 μονάδες έως 7,4 μονάδες στις 6 δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου από τα ΜΜΕ.

Πιο αναλυτικά στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η Νέα Δημοκρατία προηγείται 6,7% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι πολίτες εμφανίζονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, παίρνοντας 0,1%  από την προηγούμενη έρευνα πριν από μία εβδομάδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,5% με αύξηση κατά 0,4 μονάδες και η διαφορά τους βρίσκεται στο 6,7%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει στο 9,3% από 8,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση που φτάνει το 4% από 2,8%, το ΜέΡΑ 25 στο 3,4% από 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% από 2,1% και το κόμμα Νίκη που βρίσκεται στο 1,2% από 1,1%.

dimoskopisi metron analysis

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορά 6,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται και εδώ ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της PULSE λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ 9%, το ΚΚΕ 6%, το ΜέΡΑ25 4%, και η Ελληνική Λύση 3,5%. Η επιλογή Άλλο συγκεντρώνει ποσοστό % ενώ η επιλογή ΔΓ/ΔΑ %.

dimoskopisi pulse skai  egkira

Το τηλεοπτικό κανάλι Open φιλοξένησε τη δημοσκόπηση της MRB που δίνει έναν αέρα 5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποτελεί μεγάλη έκπληξη η παρουσία του κόμματος «Νίκη» που διεκδικεί την εισόδό του στη Βουλή καθώς έχει ένα ποσοστό που φτάνει το 2,3%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 31,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 8,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 3,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%. Το κόμμα Νίκη αποτελεί την μεγάλη έκπληξη καθώς έχει ποσοστό 2,3% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%.

dimoskopisi mrb

Μάξιμουμ διαφορά 7,4 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» η εκτίμηση αποτελέσματος της δημοσκόπησης της ALCO για λογαριασμό του ALPHA, που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού σήμερα Παρασκευή (19.5.2023) λίγες ώρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

alco dimoskopisi alpha

Στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 26,1% με το κυβερνών κόμμα να αυξάνει τα ποσοστά τους (είχε 32,9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει μια μικρή μείωση (26,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανέβηκε στο 7,3%.

dimoskopisiANT  proth

Τέλος προβάδισμα 7,2% «δίνει» στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του Action24, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

dimoskopisi rass

Χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων είναι το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα ενώ τεράστιο είναι το ποσοστό υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης σε όλες τις μετρήσεις.

Αυτές είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οπότε θα φανεί ποιες θα έχουν δικαιωθεί και ποιες θα έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 38
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 26
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 80
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Το «άνοιγμα» Φάμελλου στον Τσίπρα αλλάζει το τοπίο στην Κεντροαριστερά - «Αρκετά μας κατέστρεψες» είπε ο Ραγκούσης στον Πολάκη
Κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Παύλος Πολάκης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας 40