Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ – Ποιος βγήκε «νικητής»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με διαφορά 7,3 % προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για το Star.

Στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε Βουλευτικές εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, εσείς ποιο κόμμα είναι ποιο πιθανό να ψηφίσετε», τα ποσοστά στις απαντήσεις ήταν:

ΝΔ 32%
ΣΥΡΙΖΑ 25,4%
ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ 10,9%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8%
ΜέΡΑ25 2,2%
ΕΛΛΗΝΕΣ 1,7%
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,5%
ΑΛΛΟ 3,9%
ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ 1,1%
ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 1,7%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 9,8%

Ο… νικητής της ΔΕΘ

Θετικά ή μάλλον θετικά κρίνει τη συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του το 50,7% των ερωτωμένων πολιτών. Την αντίστοιχη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά το 36.4 % (και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 58,5%).

Όσον αφορά στο ποιος αρχηγός έπεισε περισσότερο τους πολίτες, με βάση όσα είπαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, το 41,7% απαντά ο Κ. Μητσοτάκης, το 30,7% ο Α. Τσίπρας και το 24,2% «κανένας από τους δύο».

Σχετικά με την απήχηση στους ερωτώμενους των όσων αναγγέλθηκαν ανά τομείς, τα δυνατά «χαρτιά» του Κ. Μητσοτάκη έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η διαχείριση των εθνικών ζητημάτων με 49,8% θετικές γνώμες (έναντι 27.4% για τον Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο τομέα), για να ακολουθήσουν αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (43,8% έναντι 30,6% για Α. Τσίπρα), αντιμετώπιση ακρίβειας και πληθωρισμού (42,5% έναντι 30,5% για Α. Τσίπρα), προστασία μεσαίας τάξης (40,2% έναντι 31,2% για Α. Τσίπρα). Μικρή είναι η «ψαλίδα» στο ζήτημα της ενίσχυσης των εργαζομένων (38,5% για Μητσοτάκη έναντι 36,0% για Α. Τσίπρα).

Οι μετεκλογικές εξελίξεις

Όσον αφορά τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες να προκύψει από τις εκλογές, το 52,1% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 44,9% που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Εφόσον όμως δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 58,2% προτιμά να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39,1% προτιμά να γίνουν ξανά εκλογές ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η άποψη για τους πολιτικούς αρχηγούς

Στην άποψη των ερωτώμενων πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς προηγείται στη θετική/μάλλον θετική ο Κ. Μητσοτάκης (48,6%) και ακολουθούν: Ν. Ανδρουλάκης (37,8%), Α. Τσίπρας (37,2%), Δ. Κουτσούμπας (27,8%), Γ. Βαρουφάκης (23,7%) και Κ. Βελόπουλος (12,1%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας», το 44,9% απαντά ο Κ. Μητσοτάκης, το 33,2% ο Α. Τσίπρας και το 21,5% «κανένας από τους δύο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο Φλωρίδης ποιος είναι τώρα «για τα μπάζα» – Είναι ψέματα ότι δε θα συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Είναι ψέματα η απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν. Διότι ήδη συνεργάζονται» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
8
Η ανάρτηση Τσίπρα από το Άγιο Όρος και το «καρφί» του Πολάκη για τον συνοδό του: «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έγραψε για το «ταξίδι» στην ιστορία και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας - Το αιχμηρό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν της σφοδρής αντιπαράθεσης
Τσίπρας στο Άγιο Όρος και Παύλος Πολάκης 28
ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν για ακόμη έναν μήνα οι Patriot στη Σαουδική Αραβία – «Πράσινο φως» σε 8 εξοπλιστικά προγράμματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μέγαρο Μαξίμου 77
Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι της ΕΕ η ελληνική πρόταση για «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης» –  Αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές
Την πρωτοβουλία Μητσοτάκη παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Εσωτερικών - Θετική υποδοχή από πολλά κράτη-μέλη, συζητήσεις και για «κόμβους επιστροφής» σε τρίτες χώρες
Μετανάστες, Μυτιλήνη