Πολιτική

Δημοσκόπηση “μήνυμα” στην κυβέρνηση – Μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, μπροστά ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Μία νέα δημοσκόπηση έρχεται στο "φως" της δημοσιότητας και δίνει το στίγμα για το πολιτικό σκηνικό. Μπροστά εμφανίζεται η Νέα Δδημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης και καταλληλότητα. Κυβέρνηση συνεργασίας ζητούν οι πολίτες, ενώ η κατάσταση της οικονομίας και του προσφυγικού μοιάζουν "ανοιχτές πληγές" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα αυτή δημοσκόπηση δημοσιεύεται αύριο, Σάββατο, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Τα ποσοστά των πολιτών που κρίνουν αρνητικά την πορεία της χώρας είναι πολύ μεγάλα, αφού το 85% δηλώνει ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση, το 63% υποστηρίζει ότι είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 78,3% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 70,8% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο μείον 76% με το 88,4% να αξιολογεί αρνητικά την οικονομία και το 72,6% να κάνει αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νέα Δημοκρατία περνά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου με 23,7% έναντι 19,4 του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην παράσταση νίκης με 59% έναντι 25% του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει σημαντικά την εικόνα του, αφού είναι ο μόνος με θετικό ισοζύγιο (έστω και οριακά) θετικών γνωμών. Παράλληλα, πέρασε μπροστά και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο η εικόνα ήταν Τσίπρας 22% και Μητσοτάκης 20%.

Οι πολίτες δηλώνουν ακόμη πως η χώρα κινείται σε κάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό 64,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ (73,2% έναντι 22,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή).


Οι πολίτες φαίνονται απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό (91,4%), κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (59,4%), συμφωνούν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (54,9%), ενώ ανησυχούν για την παραμονή μας στη ζώνη Σένγκεν (66,7%).

Σε ό, τι αφορά τα αγροτικά μπλόκα το 58,3% δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, ωστόσο είναι άξιο αναφοράς πως συμφωνεί το 52% των νέων από 18 έως 34 ετών και διαφωνεί το 70% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55- 64 ετών.

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και μία σειρά ερωτημάτων για το Ποτάμι, το οποίο πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο του συνέδριο, με το ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγή προέδρου να είναι ανοιχτό.

Το 62,8% των ψηφοφόρων ζητά συνεργασίες, με το 44% να προτιμά τη ΝΔ, το 36% τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 30% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν σε Μητσοτάκη: Μοντέλο οικονομικής προόδου η Ελλάδα – «Πιο κοντά από ποτέ οι δύο χώρες»
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις επιχειρήσεις της χώρας του να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ευθυγράμμιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι
Μητσοτάκης και Μακρόν 5
Τα μηνύματα Μητσοτάκη και Μακρόν και η «μπετόν αρμέ» αδιαπραγμάτευτη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής
Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν και οι δύο ηγέτες στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή μεταξύ κρατών-μελών σε περίπτωση επίθεσης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Γαλλικά ΜΜΕ: «Στην Αθήνα ο Μακρόν, επανεκκινεί τη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας – Ελλάδας»
Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις δηλώσεις των δύο ηγετών αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τα όσα ανέφεραν για την ανάγκη επιστροφής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή
μακρον
Μητσοτάκης – Μακρόν: Αυτές ειναι οι δύο συμφωνίες που υπέγραψαν για την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας
Η συμφωνία προβλέπει ακόμα καλύτερο συντονισμό με τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις
Η στιγμή που ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης υπογράφουν τις συμφωνίες 15