Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Νέο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Κερδισμένη η Κεντροαριστερά

δημοσκόπηση Τσίπρας Μητσοτάκης

Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση. Θερμής υποδοχής από τους πολίτες τυγχάνει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς.

Μια νέα δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο (25.11.2017). Έγινε από την εταιρία Metron Analysis για την εφημερίδα Τα Νέα. Καταγράφει προβάδισμα 8% για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία “φλερτάρει” με την αυτοδυναμία. Στην εκτίμηση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντυπωσιακή είναι η δημοσκοπική άνοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές για τον νέο φορέα και τη νίκη της Φώφης Γεννηματά. Η οποία αναδεικνύεται και η πιο δημοφιλής αρχηγός κόμματος.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8%, Χρυσή Αυγή με 5,2%, ΚΚΕ με 4,2%, Ένωση Κεντρώων με 2,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 1,6% και Το Ποτάμι με 1%.

Σταθερά ψηλά είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος (10%), 7,1% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψηφίσει «Λευκό» και το 3,4% επιλέγει «Άλλο κόμμα». Επίσης, το 12,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

δημοσκόπηση

Η εκτίμηση ψήφου

Εδώ, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στις 11,5% μονάδες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 35,6% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη με 12,5%, Χρυσή Αυγή με 7%, ΚΚΕ με 6%, Ένωση Κεντρώων με 3,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,3% και Ποτάμι 1,5%.

δημοσκόπηση

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία έχει 68% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17%.

δημοσκόπηση

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 23% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα. Καλύτερος πάντως αναδεικνύεται ο… «κανένας» με 43%.

δημοσκόπηση

Στην ερώτηση για την αξιολόγηση του πρωθυπουργού, το 70% απαντά πως έχει αρνητική γνώμη και το 20% θετική. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρνητικές γνώμες είναι στο 62% και οι θετικές στο 26%.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 73% έχει αρνητική άποψη και το 16%. Στο αντίστοιχο ερώτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, οι αρνητικές γνώμες είναι στο 67% και οι θετικές στο 18%.

Το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 18% πιστεύει το αντίθετο.

Πάντως, οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Το 61% απαντά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία και το 34% πιστεύει ότι θα έχουμε εκλογές.

Το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να συνεχίσει με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το 29% απαντά “να πάμε σε εκλογές” στο ερώτημα αυτό και το 27% θέλει οικουμενική κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα “είστε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας”, το 59% απαντά πως θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας και το 35% τάσσεται υπέρ της… αυτοδυναμίας.

Το 74% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ το 20% θέλει επιστροφή στη δραχμή.

Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα το 60% των πολιτών συμφωνεί με τη διανομή του και το 30% διαφωνεί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο ερώτημα που αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, οι περισσότερες απαντήσεις είναι αρνητικές! Η Φώφη Γεννηματά έχει τις λιγότερες αρνητικές αναφορές και έτσι είναι η δημοφιλέστερη αρχηγός με 44%. Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 35%, ο Βασίλης Λεβέντης με 27%, οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου με 26%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 18%, ο Πάνος Καμμένος με 17% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις