Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Πάνω από 11% το προβάδισμα της ΝΔ – Δεν “βγάζει” 4ετία η κυβέρνηση

Δημοσκόπηση: Πάνω από 11% το προβάδισμα της ΝΔ – Δεν “βγάζει” 4ετία η κυβέρνηση

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από νέα δημοσκόπηση. Οι πολίτες τάσσονται υπέρ των εκλογών, αλλά κατά του δημοψηφίσματος και του Grexit, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ως τον Σεπτέμβριο του 2019 και ζητούν από τη ΝΔ να βάλει πλάτη για να κλείσει η αξιολόγηση.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία Rass για λογαριασμό του iefimerida.gr από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου σε 1.504 εκλογείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία, στην πρόθεση ψήφου, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 11,8%, ενώ η Βουλή που “προκύπτει” είναι εξακομματική, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτο κόμμα. Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι στις 64,9 μονάδες.

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 28,6% έναντι 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,1%, η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΚΚΕ με 7,3% και η Ένωση Κεντρώων με 3%.

Κάτω από το όριο του 3% που δίνει “εισιτήριο” για τη Βουλή μένουν, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,8%), Το Ποτάμι (2,2%), η Πλεύση Ελευθερίας (1,8%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,2%). Άκυρο ή Λευκό απάντησε το 17,4% των ερωτηθέντων.

Το 57,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους εξαπάτησε για να υφαρπάξει την ψήφο τους, αντίθετα από το 40,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει ως πρωθυπουργός τα τελευταία δυο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που λαμβάνει 40,3% έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας από τους δυο απαντά το 37,7%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 73,6% θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες που υπέγραψαν Μνημόνιο, δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την 4ετία. Ωστόσο, το 50,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να “βάλει πλάτη” στην κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Μάλιστα, το 47,6% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Πάντως, το 47,6% τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση. Αντίθετα, κατά του δημοψηφίσματος εμφανίζεται το 25,7% και το 12,3% ζητά από την κυβέρνηση να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα!

Επίσης, οι πολίτες εμφανίζονται να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά στην κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ και το 50,3% θεωρεί ότι η πολιτική που θα ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει αρνητικά τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε